Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új japán nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. január 29. 14:48

Bemutatkozó látogatáson fogadta Ótaka Masatót, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 29-én, pénteken.

japán_1

Japán hosszú idő óta politikai és gazdasági szempontból is Magyarország stratégiai partnere az ázsiai régióban, ezért tovább kívánjuk erősíteni a szigetországgal való kétoldalú politikai, gazdasági, kulturális kapcsolataink mellett a védelmi kapcsolatokat - hangsúlyozta a látogatás alkalmával Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter elmondta, Japán kulcsfontosságú szereplő az ázsiai biztonság megőrzésében és megerősítésében. Ezért Magyarország NATO-tagként fontosnak tartja Japán és a Szövetség közötti együttműködés erősítését. A találkozó lehetőséget biztosított a jövőbeli potenciális együttműködésre a kibervédelem terén, ezért is támogatjuk a NATO és a szigetország közötti kibervédelmi együttműködést célzó japán kezdeményezéseket.

japán_2

A felek áttekintették a biztonsági kihívásokat, melynek keretében a nagykövet tájékoztatást adott a japán biztonság- és védelempolitika aktuális kérdéseiről, kiemelt figyelmet fordítva a regionális feltörekvő hatalmak tevékenységére.

További együttműködési lehetőségként a katona-egészségügy merült fel. A honvédelmi tárca vezetője örömét fejezte ki Japán a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ iránti érdeklődése kapcsán. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a jövőben a japán fél NATO partnerországként bekapcsolódik a központ munkájába. A felek megállapodtak a stratégiai dialógus folytatásáról.

japán_3
Kapcsolódó cikkek