Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új magyar rádiórelé használatát gyakorolták

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2020. szeptember 17. 18:41

A tanteremben és a terepen egyaránt kipróbálhatta tudását szeptemberben az a tizenegy katona, akik az RR-1/G (P) hazai fejlesztésű, tábori digitális mikrohullámú állomás működtetéséért lesznek felelősek a közeljövőben. Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred híradózászlóaljának katonái kéthetes kiképzésen sajátították el a berendezés alkalmazhatóságát a Veszprémhez közeli Újmajorban.

20200915_RR-1_G (1)
20200915_RR-1_G (3)

A leendő kezelőszemélyzet megismerkedett az állomás elektronikájával, gépházterével és az azokat szállító – szintén magyar fejlesztésű - Rába H-18.240 katonai teherautóval. Mindezek mellett a haditechnikai eszközök üzembe helyezését, mikrohullámú összeköttetését – vagyis egy komplex telepítést - is feladatul kapták – hangsúlyozta Mészáros István hadnagy, aki az akció hosszútávú céljaként az újonnan fejlesztett magyar rádiórelé állomás nemzetközi színtéren való kipróbálásának lehetőségéről is szót ejtett. A szakaszparancsnok hozzátette: közel negyven éve nem gyártottak hazánkban rádiórelét, így a kísérlet minden tekintetben különleges. 

Az állomás infokommunikációs rendszere sokkal komplikáltabb, működtetése ugyanakkor jóval egyszerűbb a korábbi rádiórelékhez képest. A vizsgával záruló képzés elemeként a katonák két különböző pontra kitelepült gépjármű közötti infokommunikációs összeköttetést valósítottak meg.

A szeptember 9-i terepgyakorlat antenna árbóc felvonással, antenna irányba állással és a mikrohullámú berendezésének próbájával indult, amelyet Székesfehérváron elméleti képzés előzött meg.

Az állomás üzembe helyezése a „Brave Warrior 2020” többnemzeti harcászati gyakorlathoz is kapcsolódik: az RR-1/G (P) változat még szeptemberben aktívan részt vesz a Bakonyban zajló kiképzési foglalkozáson.

20200915_RR-1_G (4)
Kapcsolódó cikkek