Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új román nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. február 8. 18:15

Bemutatkozó látogatáson fogadta Gabriel Cătălin Şopandát, Románia magyarországi nagykövetét dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 8-án, hétfőn.

román nagykövet2

A tárcavezető szerint Magyarország és Románia együttműködése a jövőben is a kölcsönös tiszteleten kell, hogy alapuljon, mert a két ország csak közösen tudja erősíteni a régiót, és így hozzájárulni az EU és a NATO egészének fejlődéséhez.

A tárcavezető és a nagykövet egyetértett abban, hogy a két ország közös érdeke az együttműködés további erősítése, amelyet a közös kapcsolódási pontok mentén kell megvalósítani.

A nemzetközi kapcsolatok általános kérdéseinek áttekintése során a felek kitértek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is. A tárcavezető kijelentette: az elmúlt hónapok rámutattak arra, hogy folyamatos párbeszéddel a nehéz helyzeteket is kezelni tudjuk. Példaként erre a miniszter a két ország közötti határforgalom zökkenőmentessé tételét, valamint az illegális migráció megállításában a két határőrizeti szerv közötti kiváló együttműködést említette.

A tárgyalás során dr. Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy védelempolitikai szempontból hazánk számára kiemelt prioritás a Nyugat-Balkán stabilitásának és biztonságának fenntartása.

A miniszter szólt arról is, hogy a nyitott kérdésekre - mint például a hadisírgondozással kapcsolatos ügyek - mielőbb megoldást kell találni.

A látogatás alkalmával dr. Benkő Tibor sajnálatát és együttérzését fejezte ki a bukaresti kórháztűzben elhunytak családtagjainak. „Románia számíthat Magyarország támogatására” –tette hozzá a miniszter.

román nagykövet1