Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az újdonság ereje – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. augusztus 12. 12:27

A kecskeméti repülőnapon természetesen a különböző merev- és forgószárnyas gépeké lesz a főszerep, ugyanakkor a szárazföldi haditechnikai eszközök rajongói számára is akad majd látnivaló bőven. A statikus és dinamikus bemutatók során az érdeklődők megtekinthetik a Magyar Honvédség szinte teljes harc- és gépjárműparkját, legyen szó lánctalpakon csörömpölő vagy éppen gumikerekeken guruló „vasakról”.

MH_2021_08_borito

Minden tekintetben kiemelkedik a mezőnyből a Panzerhaubitze 2000, közismert nevén a PzH 2000. Korunk egyik legmodernebb, az afganisztáni hadszíntéren is bevetett önjáró lövege a nyolc méter hosszú, 155 milliméter űrméretű lövegcsövével már messziről kitűnik a többi harceszköz közül. Fő fegyverzetét a Rheinmetall fejlesztette ki, csakúgy, mint a 32 lőszert befogadni képes elsődleges lőszertárolót és az automata töltőberendezést. A lövedékek többféle, modulárisan kialakított hajítótöltettel használhatók; az amúgy 30 kilométeres lőtávolság póthajtással 56–60 kilométerre is növelhető. A négyszögletes tornyot 14,5 milliméter vastag acélpáncél védi, de lehetőség van speciális pótpáncélzat felszerelésére is. Érdekesség, hogy a kifejezetten szárazföldre tervezett fegyvert kipróbálták hadihajóra telepítve is. A Saschne-osztályú HAMBURG (F220) fregatt orrában, a 76 milliméteres OTO-Melara ágyú helyére építették be a PzH 2000 tornyát, egy speciális, rugalmas adapter segítségével – ez utóbbira a nagyobb kaliberű lövedék miatt keletkező jelentős visszarúgó erő kezelése miatt volt szükség. A 2003–2004-ben elvégzett tesztek után a fregatt visszakapta a hagyományos fegyverzetét.

Csúcskategória

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. harckocsizászlóaljának Leopard 2A4-esei is képviseltetik magukat Kecskeméten; a jellegzetes terepszín mintázattal álcázott lánctalpasokból 12 példány áll hadrendben, kiképzési feladatokat ellátva.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 13-án megjelenő számában!