Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán óriás újabb rekordja

Szöveg: JETfly |  2010. július 7. 13:18

Az ukrán Antonov An-225 Mrija óriás teherszállító repülőgép mindössze egyetlen repülőképes példányban létezik, elképesztő méreteit és hatalmas teljesítményét tekintve számos rekord fűződik a nevéhez, melyek a Guiness Rekordok könyvébe is bekerültek.

A rekordok sora ismét bővült, hiszen a repülő monstrum ezúttal olyan hosszúságú szélerőmű lapátokat szállított, ami a többi repülőgép számára csak álom marad.
Az ukrán óriást eredetileg űrsiklók továbbítására szánták, de a Szovjetunió felbomlása és a szovjet űrsiklóprogram leállítása következtében hosszú időre feledésbe merült a típus.

1595904313
A nehéz terhek légi szállítására szakosodott Antonov Airlines azonban fantáziát látott az An-225-ösben, és ismét repülőképes állapotba hozta a gépet, ami a nemzetközi légi alkalmassági engedély megszerzése után megkezdte küldetését.

2002 óta a világ számos pontjára juttatta már el különleges rakományait, mint ahogy az a legutóbbi rekord felállításánál is történt.

A légi teherszállítás történetébe a Mrija ezúttal egy szélerőmű két lapátjának szállításával írta be a nevét, melyek hosszúsága egyenként 42,1 méter. Az ukrán teherszállító repülőgép teherterének hossza 43 méter, melynek köszönhetően a szállítmány légi úton érkezett meg Kínából Dániába. A lapátok összsúlya 15 tonna volt, de hosszuk miatt csak az An-225-ös volt alkalmas ezek légi úton történő szállítására, melyek így 12 óra alatt jutottak el célállomásukra, szemben például a vízi úton történő továbbítással, ami akár egy hónapot is igénybe vehetett volna.

1595904313

Az An-225-ös már Ferihegyen is megfordult