Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó ausztrál katona is elhagyta Afganisztánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 12. 18:18

Az utolsó ausztrál katona is elhagyta Afganisztánt, a canberrai kormány július 11-én, vasárnap megerősítette, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni katonai szerepvállalás.

Ausztrália áprilisban bejelentette, hogy az Egyesült Államok példáját követve szeptemberre kivonja utolsó csapatait Afganisztánból. Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter a Sky Newsnak most elmondta, hogy az utolsó nyolcvan ausztrál katona az elmúlt hetekben elhagyta a közép-ázsiai országot. Hozzátette ugyanakkor, „ez nem jelenti azt, hogy többé nem veszünk részt az Egyesült Államokkal folytatott kampányokban, amennyiben nemzeti érdekünk, illetve szövetségeseink érdeke megköveteli, hogy ezt tegyük. Egyelőre ez a kampány véget ért”.

Ausztrália húsz év alatt 39 ezer katonát vetett be a NATO és az amerikai afganisztáni műveleteinek részeként a tálibok és a terrorizmus ellen, ami Canberrának dollármilliárdokba került. Összesen negyvenegy ausztrál katona halt meg Afganisztánban. Az ország 2013 végére kivonta harcoló csapatait. Ennek ellenére az Afganisztán iránti elkötelezettség továbbra is vitákat váltott ki az országban.

A veteránszervezetek sürgetik a kormányt, hogy indítson hivatalos vizsgálatot az Afganisztánból hazatérő katonák körében tapasztalható öngyilkosságok magas számáról. Az ausztrál különleges erők tagjai ellen háborús bűnökkel kapcsolatos vádakkal kapcsolatban is folyik vizsgálat.

×