Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi NATO minősítő gyakorlaton az MH GAVIK

Szöveg: Kaszó Gábor főtörzsőrmester | Fotó: Fodor Balázs százados és Nagy Dániel százados |  2021. július 12. 17:56

A Magyar Honvédség NATO Reagáló Erők 2022 (NATO Response Force - NRF) váltásra felkészülő állománya - az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, valamint a Mobil Biológiai Labor Komplexum - tíz fővel vett részt a június 28. és július 8. között lebonyolított nemzetközi NATO minősítő gyakorlaton, Franciaországban. A gyakorlat a CBRN (Atom, Vegyi és Biológiai) SIBCRA (mintavételi és helyszíni azonosító) képesség bemutatására szolgált.

NATO_integráló_kapott (2)

A gyakorlat első részében egy, a multinacionális együttműködés kereteit bemutató dinamikus szemléltetésre történő felkészülést mutattak be, amely során számos statikus bemutatót is tartottak. A gyakorlaton részt vevő nemzetek állományának lehetősége nyílt megismerni a szövetséges erők eszközeit, felszereléseit. A gyakorlat ezen része VIP nappal zárult, ahol a meghívott vendégek és a sajtó munkatársai megtekinthették mind a dinamikus, mind a statikus bemutatót, amelyek segítségével átfogó képet kaptak a nemzetközi összefogás keretei között megvalósuló NATO tagországok partneri együtműködéséről.

NATO_integráló_kapott (4)

A gyakorlat második részében a kapott harcparancsok alapján kellett a gyakorlat résztvevőinek összehangolniuk a munkájukat és megszervezni tevékenységüket. A feladatok úgy voltak felépítve, hogy minden nemzetnek együtt kellett működnie a közös cél elérése érdekében, ezáltal ellenőrizhetővé vált a közös munkavégzés is. A feladat utolsó két napján részt vett a francia fél CREVAL (Combat Readiness Evaluation – Harckészségi Minősítés) csoportja, feladatuk a váltás minősítése volt.

Az érintett gyakorlaton résztvevő magyar katonák sikeresen teljesítették az elvárásokat, így az MH NATO Reagáló Erők 2022 váltásba felajánlott ABV vonatkozású képességek megszerezték a COMBAT READY minősítést.