Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó különleges művelet – valóra vált egy álom

Operation Dreamer

Szöveg: MHP Haderőnemi Szemlélőség (különleges műveleti) |  2021. május 16. 12:08

A Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat utolsó napja valóban különlegesre sikerült, amikor egy kilenc éves kisfiú álmát valósították meg a különlegesek műveletiek.

Operation Dreamer (10)

A különleges műveleti gyakorlatok sok esetben nemcsak a katonai gyakorlótereken zajlanak. Hagyomány immár, hogy a gyakorlat utolsó napján, illetve az azt követő napokban a katonák megköszönik az együttműködést azon települések vezetőinek, hivatalos szerveinek, akik segítették a gyakorlat zökkenőmentes lefolyását.

Aros János, Sárospatak polgármestere ezúttal egy nem mindennapi kéréssel fordult Sándor Tamás vezérőrnagyhoz, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélőjéhez. Egy kilenc éves, súlyosan beteg kisfiú álmát tolmácsolta a katonai vezetőnek. Az orvosok előzetes diagnózisa szerint sajnos 4-5 éven belül tolókocsiba kerülhet a kisfiú, a jelenleg még gyógyíthatatlan betegségéből eredően. Roli minden álma az volt, hogy „megsimogathasson” egy helikoptert. A szükséges egyeztetéseket követően a Magyar Honvédség parancsnoka engedélyezte a „simogatást”, sőt, Roland nem csak megnézhette közelről a Magyar Honvédség egyik újonnan beszerzett, H145M típusú helikopterét, de arra is engedélyt kapott, hogy a fedélzetén utazhat, ha elég bátor hozzá.

Operation Dreamer (7)

Amikor közelről meglátta a gépet és annak méreteit, Roli először kicsit megszeppent, de végül kis hősünk legyőzte a félelmét, hogy álma valóra válhasson. Az útra elkísérte édesanyja is, akinek arca mindent elárult: ragyogott a boldogságtól, amikor a hétköznapi küzdelmek mellett végre láthatta az örömöt a gyermek szemében. Miközben Roli beült a még álló gépbe, hogy kicsit szokja a helyzetet, anyukája masszírozta a lábát, tompítva ezzel is a kis utas éppen fellépő fájdalmát. Majd eljött a pillanat, amikor a pilóta indította a „vasmadarat”. Hatalmas boldogság és apró könnycseppek – mindenki tudta jól, hogy ott, abban a pillanatban teljesült egy álom.

Operation Dreamer (12)

A gyakorlat során a különleges műveletiek 33 műveletet hajtottak végre 3 ország területén, 17 különböző helyszínen. Talán az egész Black Swan 2021 gyakorlat legsikeresebb művelete, a 34., igazán különleges volt. Magyarországon, Sárospatakon …gyógyulj meg Roli, így teljesüljön minden álmod!

A „műveletet” tervezte, szervezte és engedélyezte: Sárospatak polgármestere, a Magyar Honvédség Parancsnoksága vezető állománya, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője. Végrehajtották: az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis pilótái és a különleges műveleti katonák.

Operation Dreamer teljesítve!