Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy, a mentésben részt vevő római katonatiszt maradványait azonosították Pompejinél

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2021. május 16. 13:42

Olasz régészek egy 2000 éve, a Vezúv kitörésekor elhunyt katona maradványait azonosították, akiről úgy gondolják, hogy részt vett az idősebb Plinius által vezetett mentésben.

pompei

A csontvázról – amelyet mintegy háromszáz ember maradványaival együtt találtak meg az 1980-as években Herculaneumban – korábban úgy gondolták, hogy egy egyszerű katonáé lehetett. Az új kutatások azonban arra engednek következtetni, hogy a csontváz egy főtisztté, aki idősebb Plinius alatt szolgált. Idősebb Plinius 79-ben, a Vezúv nevezetes kitörése idején a misenumi flotta parancsnokaként a bajba jutottak megsegítésére sietett. Stabiae településen mintegy 2000 ember életét mentették meg.

A Vezúv kitörésekor Herculaneum és Pompeji is szinte teljesen elpusztult. A lávafolyam az épületeket és az ott élőket is maga alá temette.

A férfi maradványait arccal a földre borulva találták meg a homokban Pompejitől északra negyven évvel ezelőtt. A 26-os számú maradványként emlegetett csontváz a kutatások szerint egy 40-45 éves, jó erőben lévő férfié volt, akit a kitörés ereje vágott a földhöz. A közelében egy csónakot is találtak, és a régészek most úgy vélik, hogy a parton talált 300 további csontváz olyan emberek maradványa, akik egykor közel álltak a megmeneküléshez. A csontváz mellett ugyanis találtak egy szerszámokat tartalmazó táskát is a felfedezésekor.

Francesco Sirano, a herculaneumi régészeti lelőhely igazgatója elmondta: a 26-os számú csontváz mellett talált tárgyak arra utalnak, hogy fontosabb szerepet játszhatott, mint eredetileg gondolták. „Lehet, hogy annak a flottának a tisztje volt, amely részt vett az idősebb Plinius által indított mentőakcióban, hogy segítsen a Nápolyi-öböl ezen részén fekvő városok és villák lakóinak” – idézte Siranót a BBC News.

Tizenkét ezüst és két arany dénár érmét találtak a férfinál, és ahogy Sirano rámutatott, ez az elit praetorianus gárda tagjainak egyhavi fizetése volt. A gazdagon díszített arany- és ezüstöv és az elefántcsont markolatú kard is arra utal, hogy nem volt közönséges katona, a táskájában pedig olyan szerszámok voltak, amelyeket valószínűleg egy faber navalis, a gárda hajóépítő szakembere használhatott.

Idősebb Plinius, akinek Természettudomány című műve a korszak tudományos enciklopédiája volt, maga is a vulkánkitörésben vesztette életét. Haláláról unokaöccse, ifjabb Plinius számolt be Tacitusnak írott leveleiben. „A hamueső egyre forróbbá és sűrűbbé vált, ahogy a hajók közeledtek a partokhoz. Hamarosan habkődarabok és a tűztől elszenesedett, égett kövek követték. (A nagybátyám) egy pillanatig gondolkodott, hogy visszaforduljon-e, ahogy a kapitány tanácsolta, de inkább úgy döntött, hogy továbbmegy” – idézte fel ifjabb Plinius.

A feltárások a következő hetekben folytatódnak a régészeti helyszínen.

Forrás: mult-kor.hu