Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

honvedelem.hu / mult-kor.hu

Amerikai tengerészek a USS Birmingham cirkáló fedélzetéről szemlélik a légi harcot

A döntő ütközetre a japánok minden előnye elveszett, „pulykavadászat” lett belőle az amerikaiak számára

2021. június 21. 19:25

„Apám! Ez olyan, mint egy otthoni pulykavadászat!” - egy amerikai pilóta így jellemezte a japán és amerikai pilóták között 1944. június 19-20-án lezajlott ütközetet a filippínó-tengeri csatában. Az összecsapás kimenetele nemcsak a pulyka szerepére kárhoztatott japán pilótákra volt katasztrofális hatással, hanem az egész Japán Császári Haditengerészetre is.

Győri_csata_Lange

Kevésnek bizonyult a magyar nemesség Napóleon csapatai ellen

2021. június 21. 18:01

Történelmi közhelyeink egyike az utolsó nemesi felkelés csúfos kudarcaként emlegetni az 1809-es győri csatát, amelyet Napóleon hadai ellen magyarok és osztrákok vívtak. Ebben harcoltak utoljára az egyes vármegyék által felállított nemesi csapatok, ez volt a napóleoni háborúk egyetlen magyarországi ütközete. A vereséget azonban nem a vitézség hiánya, hanem a francia túlerő és a hadvezetés hibái okozták.

Gyakorlatozó amerikai katonák Izlandon, 1943

Az „áldott háború”, azaz a szövetségesek megszállása szakította el Izlandot Dániától

2021. június 21. 16:53

Bár az izlandiak nem kértek belőle, a britek a második világháborúban megszállták a szigetet, amely egészen paradox módon elősegítette a sziget különválását Dániától. Izland egy népszavazást követően 1944. június 17-én vált független országgá.

HMS_Glorious

Alkalmatlan kapitány vagy elfogyó üzemanyag okozhatta az HMS Glorious végzetét

2021. június 17. 19:51

1940. június 8-án késő délután a Brit Királyi Haditengerészet egyik legnagyobb második világháborús vereségét szenvedte el. A HMS Glorioust, Nagy-Britannia egyik legnagyobb és leggyorsabb repülőgép-hordozóját a kísérőhajóival, a HMS Ardenttel és a HMS Acastával együtt német hajók süllyesztették el. A tragikus epizód zavaros körülményeiről az elmúlt évtizedek során többször is fellángolt a vita.

kard_kisfiú

Erdei séta közben egy 17. századi kardra bukkant egy fiatal Németországban

2021. június 13. 19:55

Történelmi kardot talált erdei séta közben egy 12 éves fiú a bajorországi Ederheim mellett.

vöröskereszt_1

A harcterek semleges ellenőre és mediátora: a Nemzetközi Vöröskereszt és szimbólumai

2021. június 8. 18:08

A Nemzetközi Vöröskereszt egyik legfőbb küldetése a fegyveres konfliktusok által előidézett szenvedés minimalizálása, így a nemzetközi humanitárus jog fejlődésében megkerülhetetlen tényezőkké váltak. A jogszabályok betartásának felügyelete nélkülözhetetlen a háborús bűnök megelőzéséhez, így a szervezet jelenléte a konfliktuszónákban a háborúban álló feleknek is érdekében áll. A szervezet legfőbb ismertetőjegye a vörös kereszt, de a vörös félhold, a vörös oroszlán és a nap, valamint a „semleges” vörös kristály szintén részét képezi a szimbólumrendszernek.

Anyahajó és repülőgépeiaz  amerikaiak támadásra készen

Sosem heverték ki a japánok harcedzett haderőik elvesztését a Midway-szigeteknél

2021. június 6. 19:11

Hetvenkilenc éve, 1942. június 4. és 7. között zajlott le a második világháború csendes-óceáni hadszínterén fordulatot hozó, amerikai győzelemmel végződött Midway-szigeteki csata. Ez volt az első ütközet a hadtörténelemben, amelyet csak anyahajók és repülőgépeik vívtak.

A Tal Banatnál található halom.

Szíriában lehet a világ legősibb háborús emlékműve

2021. június 6. 18:02

A világ legősibb ismert háborús emlékművét találhatták meg Szíriában: a Tal Banat mellett álló magas halmot, a Fehér emlékművet a Krisztus előtti 3. évezredben elhunyt háborús áldozatoknak emelhették.

A háború szörnyűségeinek tapasztalata vezetett a huminatárius szervezet létrehozásához

Henry Dunant háborús tapasztalatai ihlették a Nemzetközi Vöröskereszt születését

2021. június 4. 19:05

„Az osztrákok és a szövetségesek lába alatt halottak fekszenek, vérző hullák fölött gyilkolják egymást, puskatussal verik be a szembenállók koponyáját, karddal vagy bajonettel hasítják fel egymás gyomrát.” Ezt a solferinói csatából kiragadott apokaliptikus jelenetet egy svájci üzletember, Jean Henry Dunant vetette papírra, aki a pokoli élménytől sarkallva rögvest hozzálátott egy humanitárius szervezet megalakításához.

nilus

Őskori vérfürdők nyomait fedezték fel egy tömegsírban

2021. június 3. 15:50

Őskori vérfürdők nyomait fedezték fel egy tömegsírban a mai Szudán északi részén, amikor újra megvizsgálták a hatvanas években feltárt csontokat.