Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

honvedelem.hu / mult-kor.hu

yamato

Tudatosan küldték a halálba a japán „csodafegyver” legénységét

2021. április 11. 19:53

„Sohasem tudtam elfelejteni őket (…). Még mindig kísértenek éjszakánként a vízért könyörgők, a sebesültek, a vérzők” – emlékezett vissza Isida Naojosi, a Jamato hadihajó elleni amerikai légitámadás egyik túlélője a haldoklók szenvedésére.

borító_multkor

Krisztus feltámadását ábrázoló festmény mentett meg egy kisvárost 1944-ben a bombázástól

2021. április 7. 17:54

Egy szegény tímár fia körülbelül 550 évvel ezelőtt egy eldugott itáliai kisvárosban elkészítette azt a művet, melyet évszázadokkal később egy világhírű író a világ legnagyszerűbb festményének nevezett, és melynek köszönhetően a város a második világháború során megmenekült a pusztító bombázástól. Piero della Francesca „Feltámadás” című művének története minden kétséget kizáróan filmre kívánkozik.

chocolate

121 éves, a második búr háborút megjárt csokoládé került elő Angliában

2021. április 6. 13:49

Több mint 120 év után került elő egy angol nemesi család padlásszobájából egy fémdobozos csokoládé, amelyet több ezer másikkal együtt Viktória brit királynő megbízására küldtek annak idején az Afrikában harcoló brit katonáknak.

Tunnel (1)

Amatőr történészek bukkantak rá az első világháborúban élve eltemetett német katonákra

2021. március 29. 15:10

1917 májusában több mint 270 német katonát temetett el élve egy francia tüzérségi zárótűz, amelyet a Winterberg-alagút nevű föld alatti létesítmény mindkét kijárata ellen intéztek a Chemin des Dames („a hölgyek ösvénye”) nevű útvonal mentén húzódó frontvonalon. Az alagutat – benne a holttestekkel – nemrég találta meg egy amatőr régész a fiával.

1.kép_Egy jégmag kiemelése a Camp Centurynél, 1966.

Baljós előjelet tartalmazott a hidegháború során vett grönlandi jégminta

2021. március 27. 16:37

A hidegháború fagyos éveiben Grönlandon egy titkos katonai kutatás keretében begyűjtött, jégbe fagyott talajmintákról kiderült, egy másik titkot is magukban hordoztak: növényi fosszíliákat, amelyek legfeljebb egymillió évesek lehetnek. A nemrégiben korszerű eszközökkel végrehajtott elemzésük olyan kiváló állapotban megkövült növényeket talált, amelyek a kutatók szerint „olyanok, mintha tegnap pusztultak volna el”. Ez nem sok jót jelent a grönlandi jégtakaró stabilitását illetően.

Stalag Luft III

Vérfürdő lett a vége a vakmerő „nagy szökésnek”

2021. március 24. 17:41

A holdtalan, sötét éjszaka tökéletes alkalom volt arra, hogy a foglyok akcióba lépjenek. A táborlakók nem sokat hezitáltak, 1944. március 24-én, este tíz óra környékén leereszkedtek a földalatti alagútba és kúszni kezdtek. A szökevények első hulláma, miután megbirkózott a hosszú, szűk járattal, a közeli erdőbe vetette magát. A második világháború egyik legelképesztőbb szökési kísérlete elkezdődött.

elefánt_1

Még a második világháborúban is felbukkantak elefántok a világ harcterein

2021. március 6. 9:01

Az állatok harctéri jelenléte hosszú évezredeken át a háborúk természetes velejárója volt.

Conrad_Wise_Chapman_-_Submarine_Torpedo_Boat_H.L._Hunley,_Dec._6,_1863

Öngyilkos küldetéssel írta be magát a történelembe a világ első katonai tengeralattjárója

2021. február 17. 16:20

Amikor a kézzel hajtott, konföderációs H. L. Hunley elsüllyesztette az északiak hatalmas gőzösét, a USS Housatonicot a charlestoni kikötőben 1864. február 17-én, már nem tudta befolyásolni a háború kimenetelét. A tengeri hadviselést azonban örökre megváltoztatta, ugyanis ez volt az első tengeralattjáró, amely elsüllyesztett egy csatahajót.

mines_1

Hivatalosan is aknamentesek a Falkland-szigetek

2021. február 16. 14:39

Sikeresen ért véget a kampány, amely a Falkland-szigetek aknamentesítését tűzte ki céljául 2009-ben. Az immár majdnem negyven éve véget ért konfliktus után több ezer taposóakna rejtőzködött a szigeteken, embereket és állatokat egyaránt veszélyeztetve.

7.lovasság

Egy magyar és egy lengyel tiszt alapította az amerikai lovasságot

2021. január 10. 17:01

Miközben a történelem folyamán az Egyesült Államok számtalan esetben vált a világ különféle tájairól érkező bevándorlók számára az érvényesülés lehetőségének helyévé, kevesebb szó esik arról, hogy már az ország függetlenségi háborújában is rendkívül fontos szerephez jutottak külföldi katonai szakemberek. A korban meghatározó fegyvernemnek számító lovasságban például két, európai hadseregekben szolgált tiszt, a magyar Kováts Mihály, valamint a lengyel Kazimierz Pułaski fektette le az alapokat.