Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

honvedelem.hu / mult-kor.hu

Izland_1

Míg Európát pokollá változtatta, Izlandnak a szabadságot hozta el a második világháború

2022. június 17. 19:25

Bár az izlandiak nem kértek belőle, a britek a második világháborúban megszállták Izlandot, amely egészen paradox módon elősegítette a sziget különválását Dániától. Izland egy népszavazást követően, 1944. június 17-én vált független országgá.

60642

Zeppelinek csaptak le Nagy-Britannia riadt lakosaira az első világháborúban

2022. június 5. 15:24

A Nagy-Britannia ellen folytatott második világháborús német légi hadjárat a történelem egyik legpusztítóbb bombázássorozataként ismert, de nem ez volt az első alkalom, hogy Németország a levegőből támadta a szigetországot. II. Vilmos császár zeppelinjei az első világháború folyamán, 1915 és 1918 között több mint 500 ember életét oltották ki bombáikkal, amelyeket a kor repülőgépei által nem, vagy csak nehezen elérhető magasságokból dobtak le.

First_Recognition_of_the_American_Flag_by_a_Foreign_Government

Árulás és alkoholmámor hiúsította meg a brit hajók ellen indított amerikai gyújtogatási akciót

2022. április 28. 21:17

A csónakban ülő legénység a dagállyal és a heves széllel birkózott. Fáradtak voltak, de evezniük kellett, hiszen még az éj leple alatt teljesíteniük kellett a küldetésüket. A préda, nagyjából 400 hajó, kiszolgáltatva várakozott a kikötőben. 1778. április 28-án, nem sokkal éjfél után John Paul Jones kapitány két csónaknyi, 30 emberből álló különítménye partra szállt az angliai Whitehaven kikötőjében, hogy végrehajtsa a rebellis amerikaiak függetlenségi háborújának egyetlen támadását a brit anyaföld ellen.

Markusovszky Lajos

Elhivatottságában Hippokratésszel vetekedett a Görgei sebeit gyógyító Markusovszky Lajos

2022. április 26. 18:14

207 évvel ezelőtt, 1815. április 25-én született Csorbán Markusovszky Lajos, a korszerű magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Orvosi Hetilap megalapítója.

Yamato

Amerikai bombázók küldték az óceán mélyére az elpusztíthatatlannak hitt Jamato hadihajót

2022. április 10. 19:52

„Sohasem tudtam elfelejteni őket (…). Még mindig kísértenek éjszakánként a vízért könyörgők, a sebesültek, a vérzők” – emlékezett vissza Isida Naojosi, a Jamato hadihajó elleni amerikai légitámadás egyik túlélője a haldoklók szenvedésére.

Falkland_1

Negyven évvel ezelőtt szállt partra az argentin hadsereg a Falkland-szigeteken

2022. április 5. 20:30

Negyven éve szállta meg a brit korona fennhatósága alá tartozó dél-atlanti Falkland-szigeteket az argentin hadsereg. A szigetcsoportért vívott tizenegy hetes háborúnak kilencszáznál több halálos áldozata volt, a költségek és a károk megközelítették a harminc milliárd dollárt.

Harry tunnel

Mindössze három hadifogoly úszta meg ép bőrrel a „nagy szökést”

2022. március 24. 17:49

A holdtalan, sötét éjszaka tökéletes alkalom volt arra, hogy a foglyok akcióba lépjenek. A táborlakók nem sokat hezitáltak, 1944. március 24-én, este 10 környékén leereszkedtek a földalatti alagútba és kúszni kezdtek. A szökevények első hulláma, miután megbirkózott a hosszú, szűk járattal, a közeli erdőbe vetette magát. A második világháború egyik legelképesztőbb szökési kísérlete elkezdődött.

multkor_1

Az ellenség nélküli ütközet, avagy így tüzeltek amerikaiak az üres égboltra Los Angelesben

2022. február 28. 16:22

A Pearl Harbort ért japán támadást követő hónapokban az amerikai felderítők hajlamosak voltak minden apró jelben közeledő támadókat látni. Míg a legtöbb vaklármáról azonban napjainkra már kiderült, hogy mi okozta pontosan, addig a „Los Angeles-i csata” néven elhíresült incidens kiváltó okát máig nem sikerült megfejteni.

tábornok1

Hazafias kötelességének tartotta és soha nem bánta meg az atombomba ledobását Paul Tibbets

2022. február 23. 18:00

107 évvel ezelőtt, 1915. február 23-án született Paul Warfield Tibbets amerikai repülőtiszt, annak a repülőgépnek a parancsnoka, amelyről 1945-ben ledobták Hirosimára a világ első atombombáját. Augusztus 5-én Harry Truman elnök engedélyezte az atomfegyver bevetését, másodlagos célpontnak Kokurát és Nagaszakit jelölték ki.

Onoda Hiroo_1

Japán közlegény megmentése – a katona, akinek 1974-ben ért véget a második világháború

2022. február 14. 18:58

A japán birodalom 1945. augusztus 15-én bejelentett kapitulációjával, illetve a szeptember 2-án aláírt feltétel nélküli megadásával fejeződött be a második világháború. Mindez meglehetősen váratlanul érte a japán népet, amelyet korábban arra készítettek fel, hogy az utolsó emberig harcoljon a szigetországban partra szálló szövetséges csapatok ellen.