Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

honvedelem.hu / mult-kor.hu

Magyar katonák a keleti fronton 1942-ben a Rába 38M Botond előtt

„Ha látjátok a sírját, fényképezzétek le”

2022. január 15. 14:40

Ma már csak korhadt fakeresztek és frissen felállított kopjafák emlékeztetnek a 79 évvel ezelőtti gyászos hetekre a Don-kanyar környékén. Minden magyar család gyászol egy-egy hozzátartozót. Ki egy apát, ki egy férjet, ki egy távoli rokont. Alig pár tízezren tértek haza a kétszázötvenezerből, ám akik mégis túlélték a borzalmakat, a hideget, az aknákat és az orosz géppuskák tüzét 1943. január 12. után, igazán szerencsésnek mondhatták magukat.

kelet-kínai Csianghszi tartomány

Több fegyver is előkerült az ősi kínai sírokból

2022. január 8. 17:20

Egy hajdani uralkodó családtagjainak sírjaként azonosították régészek azt a sírhelyet, amelyet a mai kelet-kínai Csianghszi tartományban tártak fel – számolt be a Dajiangwang (Tacsiangvang) helyi hírportál.

josephine-baker-uniforme

Jelképesen újratemették Joséphine Bakert a párizsi Panthéonban

2021. december 1. 19:29

Negyvenhat évvel halála után jelképesen újratemették november 30-án, kedden Joséphine Baker amerikai származású francia énekes- és táncosnőt, revüsztárt, a második világháború alatti francia ellenállás egyik kiemelkedő alakját a francia történelem nagyjainak végső nyughelyén, a párizsi Panthéonban. Az első fekete nőre a francia nemzet legnagyobbjai között Emmanuel Macron államfő emlékezett.

rozsa_1

Rablógyilkos, katona és népmesei hős: Rózsa Sándor kalandos élete

2021. november 22. 17:59

143 éve, 1878. november 22-én halt meg Rózsa Sándor, a legendás alföldi betyárvezér. Nevét Magyarországon mindenki ismeri, a népdalok és mondák mellett versek, regények, filmek dolgozták fel életének különböző epizódjait, nevezetesebb tetteit. A népi emlékezet és a művészi feldolgozás azonban gyakran távol áll a valóságtól, a romantikus kép mögött ridegebb tények húzódnak meg.

4

Nyakkendőárusból lett „Hollywood királya”, a világháborúban is harcoló Clark Gable

2021. november 21. 17:53

Clark Gable-ról legtöbbünknek Rhett Butler alakja ugrik be az Elfújta a szél című filmből. Az 1960. november 16-án elhunyt filmcsillag, akit Amerika „Hollywood királyaként” tisztelt, karrierje során több mint hatvan filmben játszott, és csaknem három évtizeden keresztül Hollywood kiemelt sztárjai közé tartozott.

multkor_Bodrog

Múzeumként látogatható az első világháború első lövéseit leadó monitorhajó, a Bodrog

2021. november 21. 11:31

Az első világháborút lezáró compiegne-i fegyverszünet aláírásának évfordulóján megnyílt a nagyközönség előtt a múzeummá alakított Bodrog nevű osztrák-magyar monitorhajó, amelynek belgrádi ágyúlövéseivel kezdődött el hivatalosan az első világháború 1914. július 28-án.

afrika_4

A méhek is szerepet kaptak a brit hadtörténet egyik legfigyelemreméltóbb kudarcában

2021. november 13. 20:22

Az első világháború 1914-es kitörésekor nem csupán Európa változott hadszíntérré: a főbb hadviselő felek tengerentúli gyarmatokkal is rendelkeztek, és a szinte teljesen különféle országok gyarmataira felosztott Afrikában meglátták a lehetőséget arra, hogy egymástól vegyenek el további területeket. Az erre irányuló hadműveletek már a háború első hónapjaiban megindultak, azonban a harctéri körülmények sokszor további nehézségeket róttak a katonák vállára.

multkor_1

Szuezi válság: a magyar forradalomra árnyékot vető hidegháborús sakkjátszma

2021. október 29. 17:55

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1956. október 29-én robbant ki a hidegháború egyik legnagyobb krízise, a szuezi válság néven ismert nemzetközi fegyveres konfliktus, a második arab-izraeli háború. Az esemény elterelte a világ és a sajtó figyelmét a párhuzamosan zajló magyar forradalomról.

film_atombomba

Film készül az atombomba atyjáról

2021. október 19. 21:01

Christopher Nolan az atombomba atyjáról, a zsidó származású amerikai elméleti fizikus Robert Oppenheimerről forgat életrajzi filmet. A főszerepet az ír színész, Cillian Murphy, a Peaky Blinders főszereplője kapta.

1.

Török szolgálatban halt meg 1848 angol születésű francia tábornoka, Guyon Richárd

2021. október 11. 18:19

Százhatvanöt éve, 1856. október 11-én halt meg Konstantinápolyban Guyon Richárd gróf honvédtábornok, az 1848-49-es szabadságharc hőse, a branyiszkói győző. Guyon annyira biztos volt a branyiszkói csata sikerében, hogy előre megírta győzelmi jelentését, s az 1849. február 5-i roham előtt rövid magyar-német nyelvű parancsot adott katonáinak: "Vorwärts dupla lénung, rückwärts kartács schiessen" – azaz ha előrementek, dupla zsoldot, ha hátráltok, kartácsot kaptok.