Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

honvedelem.hu / mult-kor.hu

John Glenn_nyitó

Űrrepülései előtt a Csendes-óceán felett harcolt a japánok ellen John Glenn

2022. november 26. 7:07

Nevéhez fűződik az első szuperszonikus repülőút az Egyesült Államok egyik óceánpartjáról a másikra, első amerikaiként kerülte meg űrhajójával a Földet, 77 éves korában, szenátorként pedig ő lett a valaha élt legidősebb ember, aki az űrben járt. Élete többször is közvetlen veszélyben forgott, ám minden nehézséget túlélt, és végül 95 évesen hunyt el. John Glenn igazi nemzeti hős, aki a hidegháború legfeszültebb éveiben visszaadta az amerikaiak önbizalmát. Űrhajósként elért eredményeit szinte mindenki ismeri, katonai pályafutásáról azonban csak ritkán szoktak megemlékezni.

múltidéző_átvett

Kénytelenek voltak megszabadulni a bombatehertől

2022. november 10. 18:50

72 évvel ezelőtt, 1950. november 10-én éjjel, a kanadai Québec tartományban, a Szent Lőrinc-folyó partján fekvő Rivière du Loup városának lakói hatalmas dörejre ébredtek. A zaj a folyó felől jött, az évek óta folyó hidegháború hangulatában pedig mindenki a legrosszabbra gondolt. Magyarázatot a következő napokban kaptak: az amerikai légierő kanadai gyakorlatról hazatérő bombázója motorhibába ütközött, és a protokollnak megfelelően megszabadult bombáitól. A hivatalos közlemény hangsúlyozta, hogy a ledobott fegyverek konvencionális bombák voltak. Az igazság több mint harminc évvel később derült csak ki.

horgony

A britanniai flotta működésére szolgálhat bizonyítékul a most talált horgony

2022. október 8. 18:07

Ősi kovácsoltvas horgonyt találtak Nagy-Britannia partjaitól keletre. Az Északi-tenger mélyén fekvő leletre egy part menti szélerőműfarm telepítése során bukkantak rá.

Izland_1

Míg Európát pokollá változtatta, Izlandnak a szabadságot hozta el a második világháború

2022. június 17. 19:25

Bár az izlandiak nem kértek belőle, a britek a második világháborúban megszállták Izlandot, amely egészen paradox módon elősegítette a sziget különválását Dániától. Izland egy népszavazást követően, 1944. június 17-én vált független országgá.

60642

Zeppelinek csaptak le Nagy-Britannia riadt lakosaira az első világháborúban

2022. június 5. 15:24

A Nagy-Britannia ellen folytatott második világháborús német légi hadjárat a történelem egyik legpusztítóbb bombázássorozataként ismert, de nem ez volt az első alkalom, hogy Németország a levegőből támadta a szigetországot. II. Vilmos császár zeppelinjei az első világháború folyamán, 1915 és 1918 között több mint 500 ember életét oltották ki bombáikkal, amelyeket a kor repülőgépei által nem, vagy csak nehezen elérhető magasságokból dobtak le.

First_Recognition_of_the_American_Flag_by_a_Foreign_Government

Árulás és alkoholmámor hiúsította meg a brit hajók ellen indított amerikai gyújtogatási akciót

2022. április 28. 21:17

A csónakban ülő legénység a dagállyal és a heves széllel birkózott. Fáradtak voltak, de evezniük kellett, hiszen még az éj leple alatt teljesíteniük kellett a küldetésüket. A préda, nagyjából 400 hajó, kiszolgáltatva várakozott a kikötőben. 1778. április 28-án, nem sokkal éjfél után John Paul Jones kapitány két csónaknyi, 30 emberből álló különítménye partra szállt az angliai Whitehaven kikötőjében, hogy végrehajtsa a rebellis amerikaiak függetlenségi háborújának egyetlen támadását a brit anyaföld ellen.

Markusovszky Lajos

Elhivatottságában Hippokratésszel vetekedett a Görgei sebeit gyógyító Markusovszky Lajos

2022. április 26. 18:14

207 évvel ezelőtt, 1815. április 25-én született Csorbán Markusovszky Lajos, a korszerű magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Orvosi Hetilap megalapítója.

Yamato

Amerikai bombázók küldték az óceán mélyére az elpusztíthatatlannak hitt Jamato hadihajót

2022. április 10. 19:52

„Sohasem tudtam elfelejteni őket (…). Még mindig kísértenek éjszakánként a vízért könyörgők, a sebesültek, a vérzők” – emlékezett vissza Isida Naojosi, a Jamato hadihajó elleni amerikai légitámadás egyik túlélője a haldoklók szenvedésére.

Falkland_1

Negyven évvel ezelőtt szállt partra az argentin hadsereg a Falkland-szigeteken

2022. április 5. 20:30

Negyven éve szállta meg a brit korona fennhatósága alá tartozó dél-atlanti Falkland-szigeteket az argentin hadsereg. A szigetcsoportért vívott tizenegy hetes háborúnak kilencszáznál több halálos áldozata volt, a költségek és a károk megközelítették a harminc milliárd dollárt.

Harry tunnel

Mindössze három hadifogoly úszta meg ép bőrrel a „nagy szökést”

2022. március 24. 17:49

A holdtalan, sötét éjszaka tökéletes alkalom volt arra, hogy a foglyok akcióba lépjenek. A táborlakók nem sokat hezitáltak, 1944. március 24-én, este 10 környékén leereszkedtek a földalatti alagútba és kúszni kezdtek. A szökevények első hulláma, miután megbirkózott a hosszú, szűk járattal, a közeli erdőbe vetette magát. A második világháború egyik legelképesztőbb szökési kísérlete elkezdődött.