Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

honvedelem.hu / mult-kor.hu

USS Albacore 1944

Második világháborús amerikai tengeralattjáró került elő Japán partjainál

2023. február 26. 18:01

A USS Albacore (SS-218) egy Gato osztályú tengeralattjáró volt, amely a második világháború során a csendes-óceáni hadszíntéren teljesített szolgálatot 1944-es elsüllyedéséig. A roncsot víz alatti régészek találták meg a japán partok közelében.

doni_naploreszlet_cover

Fejezetek egy szemtanú naplójából

2023. január 22. 9:38

A Múlt-kor történelmi magazin január 30-áig tartó sorozatában „az ő Vér és acél – Keleti frontnapló – Don, 1942/43." címen megjelent visszaemlékezéseiből kiragadva egy részletet, emlékezünk a 80 évvel ezelőtt történt borzalmakra.

jeriko_1

Jerikó hadművelet: sikeres akció vagy figyelemelterelés?

2023. január 15. 19:57

A második világháború nem szűkölködött különleges akciókban. A Jerikó hadművelet ezek közé tartozott. Az Amiens-ban raboskodó francia ellenállók kiszabadítása, vagy legalábbis annak megakadályozása, hogy a Gestapo érdemi információhoz jusson tőlük, fontos céllá vált a készülődő D-nap előtt. Ennek elérését végül a Brit Királyi Légierőre bízták. Egy börtön lebombázása, úgy, hogy a rabok meg tudjanak szökni, korántsem bizonyult annyira egyszerű feladatnak.

nők_I_vh_5

Konyhából a hadiüzembe: nők, aki megnyerték a Nagy Háborút

2023. január 14. 11:28

„Seregeinket a lőszergyárakban dolgozó nők mentették meg, és ők biztosították győzelmünket” – jelentette ki 1916 augusztusában Edwin Samuel Montagu brit hadianyag-gyártási miniszter. Bár az első világháborúból ekkor még több mint két év volt hátra, a politikus helyzetértékelése 1918 végén ugyanúgy megállta volna a helyét.

multkor korona

A magyar nép, nem pedig a rendszer kapta vissza a Szent Koronát

2023. január 9. 9:37

45 éve, 1978. január 6-án adta vissza „az amerikai nép képviseletében” Cyrus Vance külügyminiszter az Országházban a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket a magyar népnek. A nemzeti ereklyéket ma a koronázási palást kivételével ugyanott őrzik.

multkor1

Kényszerleszállással ért véget az első magyar óceán-átrepülés

2023. január 7. 20:08

130 éve, 1893. január 6-án született Endresz György pilóta, aki Magyar Sándor navigátor társaságában első magyarként, a világon tizenötödikként repülte át az Atlanti-óceánt. A vállalkozáshoz amerikai magyaroktól kért – és kapott – támogatást, majd az ügy mellé állt a magyar területi revíziót támogató angol sajtómágnás, Lord Rothermere is.

John Glenn_nyitó

Űrrepülései előtt a Csendes-óceán felett harcolt a japánok ellen John Glenn

2022. november 26. 7:07

Nevéhez fűződik az első szuperszonikus repülőút az Egyesült Államok egyik óceánpartjáról a másikra, első amerikaiként kerülte meg űrhajójával a Földet, 77 éves korában, szenátorként pedig ő lett a valaha élt legidősebb ember, aki az űrben járt. Élete többször is közvetlen veszélyben forgott, ám minden nehézséget túlélt, és végül 95 évesen hunyt el. John Glenn igazi nemzeti hős, aki a hidegháború legfeszültebb éveiben visszaadta az amerikaiak önbizalmát. Űrhajósként elért eredményeit szinte mindenki ismeri, katonai pályafutásáról azonban csak ritkán szoktak megemlékezni.

múltidéző_átvett

Kénytelenek voltak megszabadulni a bombatehertől

2022. november 10. 18:50

72 évvel ezelőtt, 1950. november 10-én éjjel, a kanadai Québec tartományban, a Szent Lőrinc-folyó partján fekvő Rivière du Loup városának lakói hatalmas dörejre ébredtek. A zaj a folyó felől jött, az évek óta folyó hidegháború hangulatában pedig mindenki a legrosszabbra gondolt. Magyarázatot a következő napokban kaptak: az amerikai légierő kanadai gyakorlatról hazatérő bombázója motorhibába ütközött, és a protokollnak megfelelően megszabadult bombáitól. A hivatalos közlemény hangsúlyozta, hogy a ledobott fegyverek konvencionális bombák voltak. Az igazság több mint harminc évvel később derült csak ki.

horgony

A britanniai flotta működésére szolgálhat bizonyítékul a most talált horgony

2022. október 8. 18:07

Ősi kovácsoltvas horgonyt találtak Nagy-Britannia partjaitól keletre. Az Északi-tenger mélyén fekvő leletre egy part menti szélerőműfarm telepítése során bukkantak rá.

Izland_1

Míg Európát pokollá változtatta, Izlandnak a szabadságot hozta el a második világháború

2022. június 17. 19:25

Bár az izlandiak nem kértek belőle, a britek a második világháborúban megszállták Izlandot, amely egészen paradox módon elősegítette a sziget különválását Dániától. Izland egy népszavazást követően, 1944. június 17-én vált független országgá.