Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

honvedelem.hu / mult-kor.hu

7.lovasság

Egy magyar és egy lengyel tiszt alapította az amerikai lovasságot

2021. január 10. 17:01

Miközben a történelem folyamán az Egyesült Államok számtalan esetben vált a világ különféle tájairól érkező bevándorlók számára az érvényesülés lehetőségének helyévé, kevesebb szó esik arról, hogy már az ország függetlenségi háborújában is rendkívül fontos szerephez jutottak külföldi katonai szakemberek. A korban meghatározó fegyvernemnek számító lovasságban például két, európai hadseregekben szolgált tiszt, a magyar Kováts Mihály, valamint a lengyel Kazimierz Pułaski fektette le az alapokat.

Endresz György_multkor (2)

Első magyarként repülték át az Atlanti-óceánt

2021. január 7. 15:58

Százhuszonnyolc éve, 1893. január 6-án született Endresz György pilóta, aki Magyar Sándor navigátor társaságában első magyarként, a világon tizenötödikként repülte át az Atlanti-óceánt. A vállalkozáshoz amerikai magyaroktól kért – és kapott – támogatást, majd az ügy mellé állt az angol sajtómágnás, Lord Rothermere is.

Asbóth Sándor_nyitó

Az amerikai polgárháborúban is megsebesült a Szent Koronát elásó '48-as honvédtiszt

2020. december 26. 20:08

209 éve, 1811. december 18-án (az újabb kutatások szerint 1810-ben) született Asbóth Sándor mérnök, honvédtiszt, az amerikai polgárháború hőse, a New York-i Central Park egyik tervezője. A tábornok élete végéig hű maradt a szabadságharc eszméjéhez és szülőhazájához, szabadságszeretete, elkötelezettsége vezette katonai és diplomata pályáján is.

USS Camden

Előkerült egy első világháborús amerikai tengeralattjáró roncsa

2020. december 15. 18:46

Feltehetőleg egy csaknem százéves amerikai tengeralattjáró roncsát találták meg Maryland állam partjai előtt - közölte a The Baltimore Sun című amerikai lap az Atlantic Wreck Salvage roncsmentő cégre hivatkozva.

Avengers_2

Öt torpedóbombázó tűnt el nyomtalanul 1945 decemberében a Bermuda-háromszögben

2020. december 13. 10:52

„Minden gép sorakozzon fel egymáshoz közel… kényszerleszállást kell végrehajtanunk a tengeren, esetleg a szárazföldön… amikor az egyik gépben kevesebb, mint 10 gallon üzemanyag marad, mindannyian landolni fogunk” – hallhatták a zavaros üzenetet 1945. december 5-én délután 6 óra 20 perckor a Fort Lauderdale-i katonai bázis légiirányító központjának munkatársai.

Ivittuut 1940

Apró grönlandi bányaváros segített megnyerni a második világháborút

2020. december 9. 19:07

Talán másképp alakult volna a második világháború menete, ha a szövetségesek nem teszik rá időben a kezüket a Grönland szigetének déli partjainál található Ivittuut nevű településre, amelynek földjében arannyal felérő kincs lapult. Itt volt ugyanis egykor a világ legnagyobb, természetes eredetű kriolit-lelőhelye. A magyarul jégkőnek is nevezett, igen ritka ásványt a múlt században – többek között – az alumíniumipar használta. A mára már kiürült bánya igen nagy szerepet játszott be a második világháború során a szövetségesek vadászrepülő-gyártása során.

serbian_1916

Az első világháború katonáit tizedelő baktérium már az ókori Rómában is jelen volt

2020. december 8. 15:42

A „lövészárokláz” néven ismert betegséget okozó baktérium valószínűleg az ősidőktől fogva kíséri az emberiséget minden olyan helyen, ahol hiányos a higiénia.

asveja lake

16. századi katona maradványaira bukkantak egy litván tó mélyén

2020. december 2. 18:09

Több mint ötszáz évvel ezelőtt egy kora újkori katona holtteste süllyedt egy tó fenekére Litvániában, és háborítatlanul hevert fél évezreden át. Maradványaira nemrég bukkant egy búvár és egy régészcsapat.

Kinizsi_Pál_nyitó

Szélütés után, hordágyról is vezetett hadjáratot Mátyás legendás hadvezére, Kinizsi Pál

2020. november 24. 20:14

526 éve, 1494. november 24-én hunyt el Kinizsi Pál, Mátyás király leghíresebb hadvezére. Félelmetes testi erejéről, vakmerőségéről már életében legendák egész sora született.

F6F Hellcat USS Yorktown

Az ellenség tiszteletét is kivívták az amerikai flotta páncélozott „pokolmacskái”

2020. november 23. 19:45

Hiába gyújtották fel vagy találták el a motorját, a második világháború legsérülésállóbb vadászgépe, a Grumman F6F Hellcat – az ellenséget a végletekig demoralizálva – szinte mindent túlélt. A jellegzetes formájú gépet bárki azonnal felismerte, és bár esztétikailag nem magaslott ki – akár angolszász, akár német – társai közül, jóval nagyobb biztonságot nyújtott, mint „csinosabb” ellenlábasai. A vadászgéptípus kulcsszerepet játszott abban, hogy az amerikai hadsereg a csendes-óceáni hadszíntéren győzelmet aratott Japán felett, a második világháború után pedig még atomkísérletek során is bevetették.