Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó napok terepen

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László |  2024. február 1. 13:08

Közel két hét után végéhez közeledik a tavaly ősszel bevonult Acélkockák kiképzésének zárószakasza. Komplex záróvizsgájuk során a leendő altisztek a 14 hét alatt szerzett elméleti és gyakorlati ismereteikről egyaránt számot adtak, kihasználva a csobánkai és izbégi lő- és gyakorlóterek adta változatos terep lehetőségeit.

Polgár Tibor törzszászlós, az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központ központparancsnok-helyettese a kiképzésben idén bevezetett változások jelentőségét hangsúlyozta: a két hétig tartó, 85 százalékban gyakorlatra épülő megmérettetés sokkal hatékonyabbá tette a katonák értékelését, többek között azáltal, hogy a feladatokat már nem raj, hanem szakaszszinten kell végrehajtaniuk, így egyszerre öten látnak el parancsnoki beosztást.

Mint fogalmazott, az altisztképzés markáns átalakítása szükségessé vált, és bár még most bonyolították le élesben először az új vizsgamódszert, úgy látják, sokkal több lehetőséget nyújt a javításra és tanulásra, hiszen egy-egy kiképzendő akár nyolc-kilenc végrehajtásban is részt vehet, mire parancsnokként kell helytállnia.

Acélkocka záróvizsga gyakorlat KLAC3319

Az Altisztképző Központ központparancsnok-helyettese kiemelte: az acélkockákat gyalogoslövész rajparancsnoki feladatkör ellátására készítik fel, függetlenül attól, hogy később harcoló beosztásban helyezkednek-e el. Elvárják, hogy motiváltak és kitartóak legyenek, megfelelő fizikai edzettséggel rendelkezzenek, illetve jól tudjanak csapatban dolgozni. Emellett, a küldetésalapú vezetés alapjai kapcsán képesnek kell lenniük két szinttel feljebb gondolkodni, egy szinttel feljebb pedig akár a feladatok átvételére is, tehát szükség esetén a lövészszakasz altiszt feladatait is el kell tudniuk látni.

A vizsga szóbeli része egy harcparancs vételéből, kidolgozásából, illetve kiadásából állt, majd ezt – az elsajátítottak gyakorlatba ültetése érdekében – egy szimulált, szakaszszintű harcfeladat; lesállás vagy rajtaütés végrehajtása tette teljessé, amely során harcvezetői képességeikről kellett számot adniuk a vizsga sikeres teljesítése érdekében.

Acélkocka záróvizsga gyakorlat KLAC3422

„A hasonló műveleteknél az álcázás a legnehezebb. Rejtve kell közlekednünk, hogy az ellenség semmiképpen ne vegyen észre minket. Ebben segít a terep megfelelő kihasználása, például, ha kúszva közlekedünk” – nyomatékosította Tyukos Máté közkatona, aki szakasz altiszti beosztásban vett részt a műveletben. Mint hangsúlyozta, a parancsnok után, második emberként ugyanúgy tisztában kell lennie a szakasz által végrehajtott összes lépéssel, azonban neki elsősorban a gyakorlati munkában kell szerepet vállalnia.

Februártól különféle szakmai tanfolyamok keretében újabb megmérettetés vár az altisztekre, akkor azonban már kihelyezett alakulatoknál, a leendő beosztásuknak megfelelően.