Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújul a légifényképezés

105 éves az önálló magyar katonai térképészet

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. február 1. 17:10

„A katonai térképészet egy nemes, hosszú múltra és tudományos alapokra támaszkodó szakma” – hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az önálló magyar katonai térképészet megalakulásának 105. évfordulója alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen, a Bálna Honvédelmi Központban, február 1-jén.

„A térképész munkája nem áll meg a topográfiai és kartográfiai munkálatoknál, a katonai térképészet ennél sokkal több és sokrétűbb. Ez egy olyan feladat, amely a Magyar Honvédség teljes műveleti tevékenységét segíti, ráadásul a szakterület folyamatosan és dinamikusan változik” – hangsúlyozta dr. Czermann János.

Zboray Zoltán, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazatának igazgatója előadásában beszámolt a térképészek szerteágazó feladatköréről és azok jelentőségéről. Mint fogalmazott, a katonai térképészet első száz éve után az elmúlt öt esztendőben az új haditechnikai eszközök rendszerbe állítása és az ezzel párhuzamos technológiai fejlődés magával vonta a digitális térképészeti adatok és adatbázisok iránti igény ugrásszerű növekedését.

08_HSZ5849

„Bátran mondhatom, hogy a katonai térképészet 105 éves történetének egyik legfontosabb feladata előtt állunk. Célunk az, hogy az elmúlt időszakban generációról generációra átöröklődött légifényképészeti tudás és tapasztalat alapján a legkorszerűbb, professzionális eszközöket felhasználva szervezzük újjá az önálló, védelmi célú légifényképészeti képességet” – emelte ki a térképészeti ágazat igazgatója, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra: „ne dőljünk hátra, a munka java még hátra van!”

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred Budapest Helyőrség Zenekar és Lengyel Andrea zászlós közös előadását követően dr. Czermann János, Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese, illetve Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője és Zboray Zoltán elismeréseket adtak át.