Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Azeri ellenőrzés alá került a hegyi-karabahi szellemváros

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. november 23. 9:51

Azerbajdzsán csapatai pénteken beléptek és ellenőrzésük alá vonták a hegyi-karabahi Agdam régiót, a harcok lezárásáról szóló háromoldalú megállapodásnak megfelelően - közölte az azeri védelmi minisztérium.

Szeptember végén robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban az azeri és az örmény erők között. A fegyveres küzdelemben az örmény erők számos fronton vereséget szenvedtek. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-én állapodott meg a harcok lezárásáról.

A tűzszüneti megállapodás értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, általa korábban megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével.

A kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a demarkációs vonal és a korridor mentén.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A harcok elől civilek tízezrei menekültek el, az összecsapásokban mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett.