Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bagdadban feloldották a kijárási tilalmat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 31. 14:26

Feloldották a kijárási tilalmat hétfőn az iraki fővárosban, ahol március 28-a óta korlátozták a járművek és a gyalogosok közlekedését a Mahdi Hadserege síita milícia és a hatóságok közötti összecsapások miatt.

A nappali kijárási tilalmat feloldották a dél-iraki Bászrában is, ahol május 25-én kezdődtek el a hivatalosan “a lakosságot terrorizáló bűnözők" elleni műveletek. A korlátozás azonban éjszakára még érvényben marad. Az olajvárosban újra kinyitottak a boltok, megindult a kereskedés, a város egyes részeiben azonban továbbra sincs víz- vagy áramszolgáltatás.

Érvényben maradt a kijárási tilalom síiták lakta három bagdadi negyedben, Szadrvárosban, Kadhamíjában és Sollában.

Az intézkedés viszonylagos, mert e negyedeket a Muktada asz-Szadr radikális síita vezető irányítása alatt álló Magdi Hadserege tartja ellenőrzése alatt, és a városrészekbe iraki erők nem lépnek be.

Az amerikai hadsereg megölt 41 “bűnözőt", akik közül 25 aknavetőből támadta a koalíciós erőket – közölték maguk az amerikaiak. A támadók elleni hadművelet a főváros keleti és északkeleti részében történt, ahol a síita milíciával vívtak harcokat az elmúlt napokban.

A most nyilvánosságra hozott adatokkal együtt 320-ra emelkedett az ország déli részén és a fővárosban történt összecsapásokban elesettek száma.

Hétfőn rakétatámadás érte Bagdad erődszerűen védett “zöld zónáját" – közölték szemtanúk. Az amerikaiak által őrzött területen megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az embereket figyelmezették, hogy menjenek óvóhelyre. A város felett kibontakozó sivatagi szélvihar miatt nehéz megfigyelni, hogy hol csapódnak be a rakéták.