Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerek a híd alatt, gránátok a pincében

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 31. 12:41

A tizenharmadik héten, azaz március 24–30-a között 65 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ez idő alatt a honvédség tűzszerészeinek összesen huszonhárom esetben kellett soron kívül intézkedniük – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegvezető-helyettese.

Húsvét hétfőn is dolgoztak a Magyar Honvédség tűzszerészei. Mégpedig Zalaegerszegre, a Kosztolányi út egyik panellakásához vonultak. Az épület pincéjében ugyanis 20 milliméteres repeszlőszereket és páncélgránátokat találtak. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a II. Világháborúból visszamaradt lövedékek miként kerültek a pincébe. Mindenesetre a robbanószerkezeteket Kiss Henrik őrmester a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyancsak március 24-én Esztergomba is hívták a tűzszerészeket. A Mária-Valéria híd alatt, a Duna-parton egy dobozban világháborús gyalogsági lőszereket találtak a sétálók. Az 53 darab 7,62 milliméteres lőszert Lakatos Sándor törzsőrmester, tűzszerész járőrparancsnok szakértői vizsgálat céljából átadta a városi rendőrkapitányság járőreinek.

A Fejér megyei Felcsút óvodájának kertjében március 25-én fordított ki a földmunkagép egy világháborús robbanószerkezetet. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – a 81 milliméteres köd-aknagránátot a rendőrség által kijelölt helyen megsemmisítette.

Felcsút után Budakeszire kellett kivonulnia a járőrnek. A Pest megyei településen, az Akácfa utca egyik családi háza előtt található vízelvezető árokban ugyanis egy F1-es típusú kézigránátot találtak. A kukoricagránátként is ismert veszélyes szerkezetet a központi gyűjtőhelyre szállították.

Március 28-án a főváros negyedik kerületébe, a Bőröndös utcába hívták a tűzszerészeket. Egy lakóház tetőterének felújítása során ugyanis több tucat, különböző űrméretű gyalogsági lőszer került el, amelyeket Kiss Henrik őrmester, járőrparancsnok a központi gyűjtőhelyre szállított.

Ugyancsak március 28-án, a Fejér megyei Adonyban, a Kinizsi utca egyik lakóházának kertjében bukkantak egy 76 milliméteres repeszgránátra, valamint egy F1-es kézigránátra, melyeket Janoczkó Tibor főtörzsőrmester a helyszínen megsemmisített.

Az elmúlt hét legnagyobb „fogása" azonban Győrszentivánon volt, mégpedig március 29-én. Egy lakópark építése közben ugyanis több tucat világháborús robbanószerkezet került elő. A különböző űrméretű és típusú gránátokat és lőszereket Janoczkó Tibor főtörzsőrmester a központi gyűjtőhelyre szállította.