Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merülni és oktatni is szeret a mesterbúvár

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 31. 11:20

Márton Róbert törzsőrmestert évek óta ismerem. A különféle katonabúvár-kiképzésekről rendszeresen tudósító újságíróként szinte minden alkalommal találkoztam vele. Hol a szentesi laktanya búvár kiképző bázisának tanmedencéjében, máskor a csongrádi Holt-Tisza partján, vagy éppen a nyékládházi bányatavak azúrkék vizében.

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál szolgáló fiatal tiszthelyettes egyik tulajdonságára már ismeretségünk elején felfigyeltem, hiszen minden alkalommal igyekezett a háttérben maradni, s ha csak tehette „kioldalazott" a fotóriporter látóköréből is. Mint többször elmondta: soha nem szerette „fényezni magát", igyekezett mindig csak a munkájára koncentrálni.
Némi rábeszélés után azonban mégiscsak sikerült mikrofonvégre kapni. Mégpedig abból az apropóból, hogy jelenleg ő Magyar Honvédség egyetlen, mesterfokozatú búvára. A beszélgetés azonban ezúttal is döcögősen indul…

Azért azt megtudom, hogy aki ma katonabúvár szeretne lenni, annak kötelező elvégeznie egy alaptanfolyamot. Ekkor válik úgynevezett harmadosztályú búvárrá. Némi idő elteltével és bizonyos feltételek teljesítését követően másod-, majd később első osztályú búvár lehet a katona. A mester fokozat megszerzéséhez azonban minimum tíz év aktív munka szükséges.

– Korábban rajtam kívül még egy mester fokozatú búvár szolgált a Magyar Honvédségnél. Õ Polónyi Tibor alezredes, a szentesi alakulat felderítő főnöke volt, aki tavaly vonult nyugállományba – mondja Róbert, aki elárulja azt is, hogy a mester fokozat mellett C-fokozatú búvároktató is.
A búvár szakmában az oktatói szinteket A, B, és C betűvel jelzik, illetve természetesen itt is van mester kategória Márton törzsőrmester természetesen szeretné elérni ez utóbbit, ám erre még – saját bevallása szerint – néhány évet várnia és tanulnia kell.
Már meglévő minősítésével azonban már így is mindenféle búvár tanfolyamon oktathat a Magyar Honvédségben belül. Vagyis az alaptanfolyam mellett segítheti a harmad-, és másodosztályú katonabúvárok magasabb osztályos fokozatának megszerzését, illetve állandó oktatója a seregben rendszeresen megrendezendő búvároktatói, merülés-vezetői és mentőbúvár tanfolyamoknak is.

– Számomra a legnagyobb kihívás egy-egy oktatói tanfolyam. Ezen ugyanis olyan búvároknak kell ismereteket átadnom, akik már maguk is több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Szerencsére azonban elfogadják, amit mondok nekik, hiszen tudják: én mindig arra törekszem, hogy a meglévő tudásomat átadjam nekik – árulja el Márton Róbert.
A törzsőrmester egyébként jelenleg a szentesi alakulat helyőrség-támogató századában található búvár kiképző bázis üzemeltető rajparancsnoka. Tizenhárom évvel ezelőtt vonult be szerződéses katonának. A búvár szakma alapjaival azonban csaknem másfél évtizede ismerkedett meg. Mégpedig pontosan azért, hogy katonaként is búvárként dolgozhasson.

Az elmúlt években fokozatosan haladt felfele a ranglétrán, s több „éles bevetésen" is részt vett. Volt olyan, hogy elveszett tárgyakat, vagy éppen a rendőrség felkérésére bűnjeleket kellett felhoznia a Tiszából. Máskor vízbe fulladt emberek holttestét kereste a mélyben.
Az első ilyen munkájára a mai napig élesen emlékszik. Egy tizenöt éves fiú holttestét kellett kiemelnie a csongrádi Holt-Tiszából.

Róbert természetesen több, speciális katonai búvármunkát is elvégzett az elmúlt több mint tíz év alatt. Például 1998-ban fél évet szolgált az SFOR-ban, a Magyar Műszaki Kontingensben, s végig búvár beosztásban dolgozott. 2004-ben pedig részt vett a doboji híd elbontásában is. Egyébként Márton törzsőrmester pályafutásának egyik legextrémebb élménye is ehhez a Bosznia-Hercegovinában elvégett munkához köthető, hiszen a bontás során a Bosna-folyó nem egyszer másodpercenkénti két méteres sodrást „produkált", azaz nagyban megnehezített mindenféle búvártevékenységet.

Mindemellett a hazai katonabúvár tevékenységből is kivette a részét a fiatal tiszthelyettes. Például 2006 februárjában ő is

részt vett a tiszalöki jégrobbantásban, amikor a katonabúvároknak kellett megsemmisíteniük a vizierőművet veszélyeztető jégttorlaszt.
A törzsőrmestertől megtudom: az „éles" munkák mellett a kiképzési foglalkozásokat sokkal jobban szereti, sőt egyenesen imádja. A bár a szentesi alakulat búvár kiképző bázisán, az általa kiképzett segédoktatókkal oktatja a különféle tanfolyamokon résztvevőket, a csongrádi Holt-Tiszán, vagy éppen a nyékládházi bányatavon ő is rendszeresen hajt végre kiképzési merüléseket. Évente legalább kétszáz órát tölt a víz alatt.

Róbert azonban azt nagyon sajnálja, hogy pillanatnyilag a Magyar Honvédségben nagyon kevés a búvár-beosztás. Szentes mellett mindössze a szolnoki alakulatoknál, illetve Budapesten, a tűzszerész és hadihajós zászlóaljnál léteznek búvár végzettséget kívánó munkakörök. Bár a közelmúltban a debreceni lövészdandár felderítő zászlóaljában hoztak létre egy olyan szakaszt, amelynek katonái egyben búvárok is. Az alegységbe került tizenkét egyenruhás búvár alaptanfolyama még áprilisban megkezdődik Szentesen, s természetesen a kurzus oktatói között ott van Márton Róbert törzsőrmester is.

A további terveiről szólva a Magyar Honvédség egyetlen mesterbúvára elmondta: szeretne továbbra is minél többet oktatni, de a pillanatnyilag erre csak 2010-ig van lehetősége. Ekkor jár le ugyanis mostani szerződése, s – a jelenleg érvényben lévő előmeneteli szabályzók szerint – aktuális beosztását a továbbiakban nem láthatja el. Azaz más alegységnél kell folytatnia katonai pályafutását, vagy pedig le kell szerelnie a Magyar Honvédségtől. Éppen ezért Róbert és parancsnokai kérték az illetékeseket, hogy beosztását minősítsék speciálisnak, s így a továbbiakban is lehetősége lenne búvároktatóként szolgálnia.
Mindez azért is „égetően fontos" kérdés, mert ha el kell hagynia jelenlegi beosztását, akkor nem lesz katonabúvár-oktatója a Magyar Honvédségnek. Ugyanis az érvényes jogszabályok szerint, ehhez a tevékenységhez minimum B fokozatú oktatói besorolás szükséges. Két év múlva azonban egy katonabúvárnak sem lesz még ilyen végzettsége…

Beszélgetésünk végén Róbert még elárulja, természetesen őt is vonzza a sportbúvár tevékenység, s szívesen merülne a világtengerekben. Ám ehhez pillanatnyilag nem rendelkezik a megfelelő anyagi háttérrel. De természetesen „laktanyán kívül" is sokat búvárkodik, hiszen szabadidejében munkabúvárként dolgozik.

Fotó: Rácz Tünde és a szerző