Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Baghlanban is húsvétoztak

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. április 6. 14:58

Jézus feltámadását ünnepelték Pol-e-Khomriban az MH PRT katonái. Sokan gyűltek össze vasárnap este, hogy részt vegyenek a Pintér Mihály ezredes protestáns tábori lelkész celebrálta istentiszteleten. Másnap reggelre igazi napsütéses húsvét hétfő virradt, magával hozva mindazt, amit a húsvéti népszokások jelentenek a magyaroknak.

Míg a lányok, asszonyok vendégvárásra, addig a fiúk a nagyvilág kultúráiban egyedülálló locsolkodásra készülődtek.

Locsolkodók egész serege – magyar népzene mellett – szószólójukkal az élen érkezett a „lányos házhoz", hogy a tavasz virágait megöntözze. Dr. Boldizsár Gábor ezredes az MH PRT parancsnoka vezette férfikórus „Nyisd ki babám a kaput…" kezdetű magyar nótával hívta ki a leányokat. Ezután a fiúk képviseletében Kelemen József főhadnagy, választott „nyalka legényünk" húsvéti verssel köszöntötte az öntözésre váró „virágokat".

1595899806
 

A locsolkodás a régi magyar hagyományokhoz hűen vízzel történt. Büszkén vallhatjuk, hogy nem maradt leány szárazon! A fiúk is megkapták jussukat: piros tojást és húsvéti sonkát. Miután gondoskodtunk a hölgyekről, hogy el ne hervadjanak, ők megköszönték figyelmességünket, hogy nem feledkeztünk meg róluk, majd saját sütésű süteményeikkel kínálták meg házuk vendégeit.

A magyar tábor valamennyi lakója – magyarok, montenegróiak, horvátok, amerikaiak és németek egyaránt – részt vett a magyar hagyományok ápolásában. Volt, aki életében először, volt, aki már sokadjára.

A műveleti területen szolgáló katonanők férfi társaikhoz hasonlóan embert próbáló munkát végeznek. Nem kérnek méltányosságot, nem várnak külön bánásmódot. Katonák, akik fegyelmezetten, pontosan teljesítik a rájuk bízott feladatokat. Ezzel a népszokással egy kicsit alkalmunk nyílt tiszteletünket kifejezni, valamint köszönteni hölgy katonatársainkban a nőt, hogy hosszú évekig „virágozzanak" valamennyiünk örömére.

1595899806