Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bahrein: újra a tüntetők birtokában a Gyöngy tér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 20. 8:14

Újra a tüntetők vették birtokukba Bahreinben az eddigi megmozdulások fő helyszínét, a Gyöngy teret: több ezer ember özönlött vissza a főváros központjában lévő területre szombaton, annak ellenére, hogy a katonaság után a rendőrök is kiürítették a körzetet.

Csütörtök hajnalban a rohamrendőrség számolta fel a tüntetők manámai Gyöngy téren felütött sátortáborát: a műveletben négy ember meghalt, 231-en megsebesültek. A főként síita tiltakozók szándéka láthatóan ugyanaz volt, mint a Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt megbuktatóké, akik a kairói Tahrír téren alakították ki „támaszpontjukat".

A Gyöngy teret ezt követően a hadsereg egységei szállták meg, ám miután az Öböl menti arab monarchia síita ellenzékének egyik vezetője szombaton a bahreini kormány lemondását és a fegyveres erők Manáma utcáiról való visszavonását követelte a trónörökös által előzőleg kilátásba helyezett tárgyalások feltételeként, a trónörökös utasítást adott a katonai egységek távozására. S bár bejelentették, hogy ezentúl a rendőrség felel a biztonság fenntartásáért (s a rendőri alakulatok eleinte próbálták is megakadályozni a tér felé özönlő tüntetők továbbhaladását), amikor a tömeg több ezer fősre nőtt, a rendőrök hirtelen távoztak.

Szemtanúk szerint a térre visszatérők közül többen térdre rogytak, s megcsókolták a földet örömükben.

Közben a bahreini szakszervezetek szövetsége bejelentette, hogy vasárnaptól határozatlan idejű, általános sztrájkra szólítja fel tagjait. Ettől csak abban az esetben állnak el, ha a hadsereget visszahívják az utcákról, s lehetővé teszik a békés tüntetések megtartását, méghozzá úgy, hogy közben ne kelljen félni a rendfenntartó erők agressziójától.