Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bakonyi golyózápor - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 11. 15:07

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kijelölt állománya szárazföldön, a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén hajtott végre éleslövészetet az aknamentesítő hadihajók PAV–1 és PAV–4 típusú légvédelmi gépágyúival.

MH_2022_11_boritó

A bevezetőben leírtak értelmezéséhez nem árt hangsúlyozni, hogy hazai vizeinken a hadihajókkal nincs lehetőség éleslövészet megtartására, ezért a flottilla katonái kénytelenek az aknamentesítők fedélzetére telepített fegyverzetet – közúton is könnyen szállítható – gumikerekes felépítményre helyezve alkalmazni a felkészülés során. A képességeik szinten tartásához elengedhetetlen lövészeti feladatokat – a lehetőségek függvényében – évente kétszer, tavasszal és ősszel hajtják végre.

Ennek megfelelően az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós alosztályának kijelölt állománya ezúttal is a Bakonyban, közelebbről a Veszprém közelében található nullaponti lőtéren gyakorolt a lövegtalpra szerelt – 20 milliméter űrméretű – egycsövű PAV–1 és négycsövű PAV–4 típusú gépágyúkkal. Az említett két típus egyébként a Magyar Honvédség utolsó, még hadrendben lévő csöves légvédelmi fegyvereit képviseli. Hatalmas pusztító erővel rendelkeznek, és nemcsak repülőeszközök, hanem esetenként páncélozott szárazföldi célok ellen is hatásosak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én megjelenő számában!