Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun: az afganisztáni kivonulás többe kerülne

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 4. 7:51

A nemzetközi közösség afganisztáni kivonulásának ára jóval magasabb lenne annál, mint ha folytatódnak az ottani műveletek – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a bukaresti NATO-csúcsértekezlet alkalmából Afganisztánról rendezett értekezletet követően.

Ban Ki Mun a közép-ázsiai ország biztonsági problémáival, illetve gazdasági újjáépítéséről tartott tanácskozás után, Hamid Karzai afgán elnökkel tartott közös sajtóértekezletén a legfontosabb katonai feladatnak a harcoktól leginkább sújtott dél-afganisztáni térség biztonságának szavatolását nevezte, ami szerinte lehetővé teszi majd, hogy később teljes egészében a stabil, demokratikus jogállam megteremtésére összpontosítsák erőfeszítéseiket.

A sajtóértekezleten szintén jelen lévő Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség abbéli szándékát hangsúlyozta, hogy az ENSZ-szel és a folyamatban érintett többi más nemzetközi szervezettel szoros együttműködésben teljesítse az afganisztáni helyzet megszilárdításával kapcsolatos feladatait.

Karzai elmondta, hogy Afganisztán augusztusban már kész lesz magára vállalni a főváros, Kabul biztonságának szavatolását. Az afgán elnök megjegyezte, hogy a nemzetközi segítség jelentősen javította országa képességét saját biztonsága szavatolására.

Az értekezleten a NATO-tagállamok és az afganisztáni küldetésben részt vevő partnerországok (összesen 39 állam) mellett Ban Ki Mun, továbbá José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint a Világbank és az Afganisztánt adományokkal segítő külföldi országok képviselői vettek részt.