Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun vezető iráni politikusokkal tárgyalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 31. 13:33

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az amerikai és izraeli bírálatok ellenére Teheránban, az el nem kötelezett országok konferenciájának keretében augusztus 29-én, szerdán magas rangú iráni vezetőkkel tárgyalt, fogadta őt Ali Hamenei, Irán vallási és politikai vezetője, valamint Mahmúd Ahmadinezsád elnök is.

Az iráni média nem közölt részleteket a főtitkár tárgyalásairól, de megemlítette, hogy a témák között szerepelt a szíriai helyzet, az iráni atomprogram és az emberi jogok kérdése is.

„Megvitattuk, hogyan tudna az ENSZ együttműködni Iránnal az ottani emberi jogi helyzet javítása érdekében. Komolyan aggódunk az emberi jogok megsértése miatt az országban" – jelentette ki az ENSZ-főtitkár Ali Laridzsánival, a teheráni parlament elnökével tartott sajtóértekezletén.

Ban Ki Mun még látogatása előtt jelezte, hogy nem fog visszariadni Irán bírálatától, de az érkezése után alig néhány órával elhangzott éles szavak a jelek szerint megdöbbentették vendéglátóit.

Iráni ellenzéki csoportok sürgették a főtitkárt, hogy teheráni látogatását használja fel az iráni rendszer bírálatára, beleértve az ellenzék elleni leszámolásokat, valamint Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők házi őrizetben tartását.

1595940915
Izrael és az Egyesült Államok fenntartásaikat hangoztatták a főtitkár teheráni látogatása miatt. Még augusztus elején felszólították őt, hogy ne utazzon Iránba. Attól tartanak, hogy Teherán propagandacélokra akarja felhasználni a csúcstalálkozót.

Ban Ki Mun megbeszélést folytatott Szaid Dzsalilivel, az iráni legfőbb nemzetbiztonsági tanács elnökével, az iráni atomprogramról a nyugati nagyhatalmakkal zajló megbeszélések teheráni főtárgyalójával is.

Martin Nesirky, az ENSZ-főtitkár szóvivője New York-i újságíróknak telefonon nyilatkozva elmondta: Ban Ki Mun sürgette az iráni legfőbb vezetőt és az elnököt, tegyenek konkrét lépéseket annak bizonyítására, hogy az iráni atomprogram békés célokat szolgál. Felszólította továbbá az összes országot, hogy ne szállítsanak fegyvereket a szíriai konfliktus résztvevőinek. Közölte Hamenei-jel és Ahmadinezsáddal, hogy legutóbbi éles Izrael-ellenes kirohanásaikat „sértőnek, lázítónak és elfogadhatatlannak" tartja.

Ahmadinezsád a hónap elején azt mondta, hogy nincs helye zsidó államnak a Közel-Keleten, Hamenei pedig kijelentette, hogy Izraelt egy napon visszaadják a palesztin népnek, és a zsidó állam megszűnik létezni.

„A nukleáris kérdést illetően sajnálatának adott hangot, hogy kevés érzékelhető haladás tapasztalható" – mondta a szóvivő. „Elmondta, hogy Iránnak konkrét lépéseket kell tennie a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aggodalmainak eloszlatására, és be kell bizonyítania a világnak, hogy atomprogramja békés célokat szolgál".

1595940915
Az ENSZ-főtitkár teheráni megbeszélésein fő helyen szerepel a szíriai helyzet. Ban Ki Mun Iránt – Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének szilárd szövetségesét – már korábban olyan fontos térségbeli szereplőnek nevezte, amely képes közvetíteni a regionális konfliktusokban, beleértve a szíriai polgárháborút.

Irán szerdán azt javasolta, hogy két másik el nem kötelezett országgal, Egyiptommal és Venezuelával együtt közvetítene a szíriai válságban. A trojkához Teherán elképzelése szerint csatlakozna Irak és Libanon, mint Szíria szomszédai. Aláeddín Borudzserdi, a teheráni parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, aki a múlt héten Szíriában találkozott Aszaddal, elmondta, hogy a szíriai elnök üdvözölte a tervet.

Szóvivője szerint Ban Ki Mun most sürgette az iráni vezetőket, hogy élve befolyásukkal szólítsák fel a szíriai elnököt az erőszak leállítására és a „hiteles párbeszéd, valamint a szíriai nép akaratának megfelelő őszinte politikai folyamat feltételeinek megteremtésére".

Ban Ki Mun szerdán háromnapos látogatásra érkezett Teheránba, ahol részt vesz az el nem kötelezett országok vasárnap szakértői szinten kezdődött, és csütörtökön és pénteken magas szinten befejeződő konferenciáján.