Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai új védelmi- és belügyminisztert nevezett ki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 31. 12:29

Felmentette a hírszerzés igazgatóját, valamint új védelmi- és belügyminisztert nevezett ki augusztus 29-én, szerdán Hamid Karzai afgán elnök. A két tárca korábbi vezetőjétől augusztus elején vonta meg a bizalmat a parlament, mert a képviselők őket tették felelőssé a pakisztáni határon megromlott biztonsági helyzetért, a határon túlról érkező folyamatos támadásokért.

Karzai a felmentett belügyminisztert, Beszmilla Mohamedit nevezte ki a védelmi tárca élére, a belügyi tárca vezetését pedig az eddigi miniszterhelyettes, Mustaba Patang veheti át.

Az elnök ezzel egy időben felmentette Ramatulla Nadilt, az afganisztáni hírszerzési igazgatóság vezetőjét, és helyére Aszadulla Hálid korábbi befolyásos kandahári kormányzót ültette. A lépést az elnöki hivatal azzal indokolta, hogy Nadil kitöltötte kétéves hivatali idejét.

A pastu nemzetiségű Hálid jó kapcsolatokkal rendelkezik Afganisztán déli régiójában, amely a tálib felkelők egyik legfőbb hátországa.

A három legfőbb biztonsági posztot érintő személycseréket a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ugyanakkor egyes törvényhozók úgy nyilatkoztak, hogy új arcokat szeretnének látni ezen pozíciókban, nem Karzai egyre népszerűtlenebb belső körének tagjait.

A parlament és az elnök közötti viták miatt több fontos döntést elhalasztottak már. A biztonsági posztokat érintő szembenállás különösen rossz időpontban jött, mivel Afganisztánban az utóbbi időszakban történt a legtöbb harci esemény azóta, hogy az amerikai csapatok 2001-ben megdöntötték a tálib vezetést, és az afgán haderőnek 2014 végéig – a külföldi csapatok távozásáig – teljes mértékben át kellene vennie a biztonsági feladatok ellátását az országban.