Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Barak: folytatódnak a katonai műveletek Gázában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 4. 20:04

Folytatódnak az izraeli katonai műveletek a Gázai övezetben – figyelmeztetett kedden Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.

– A hadműveletek folytatódnak – jelentette ki a miniszter a hétfő reggel véget ért 48 órás műveletre utalva, amely során több mint 80 palesztin halt meg a Gázai övezetben.

-Gáza lakosainak csak annyit mondhatunk: amikor beszüntetik az onnan indított Izrael elleni terrorakciókat, lehetséges lesz a jószomszédi viszony helyreállítása – szögezte le Ehud Barak.

Azokra a bírálatokra utalva, amelyek szerint az izraeli válasz aránytalan a gázai rakétacsapásokra, Barak kijelentette: Mindazoknak, akik bírálnak bennünket, közöttünk a barátainknak azt felelem: azok a felelősek, akik rakétákat lőnek ki.

ENSZ-segélyszervezetek figyelmeztették Izraelt, hogy egy nagyszabású offenzíva humanitárius katasztrófát idézne elő az elszegényedett palesztin területen, ahol az izraeli gazdasági blokád is nagy terhet jelent. A gázaiak közel 80 százaléka függ az élelmiszersegélyektől, amelyek nagy részét az ENSZ ügynökségei biztosítják.

Egy ENSZ-illetékes közölte: az ENSZ eddig még nem kapott hivatalos felkérést humanitárius folyosók előkészítésére új izraeli offenzíva esetére.