Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Derekesan küzdöttek katonáink, ám az afgánok jobbak voltak

Szöveg: Varga Erika |  2008. március 4. 12:36

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport három fő területre fókuszál, ahol leginkább tudja segíteni az afgán embereket életét, ezek pedig az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra. Szükség volt azonban továbblépésre, ahol még nagyobb célcsoportokat tudunk megszólítani. Egyik ilyen tevékenységi terület a sport.

Afganisztánban főleg a labdajátékok nagyon népszerűek. Ezért a kontingensnek szándékában áll a tartomány különböző járásaiban sportpályákat építeni, ahol majd lehet kosár-, kézi-, és röplabdázni, valamint focizni, amelyek majd a fiataloknak nyújtanak kikapcsolódást.

Ezért nem is volt meglepetés, amikor az ősz folyamán a Tartományi Labdarúgó Szövetség azzal az ötlettel kereste meg a PRT-t, hogy egy barátságos focimérkőzésen mérjék össze játék-tudásukat.

Az előkészületekért és szervezésért Hangya Gábor őrnagy, CIMIC részlegvezető volt a felelős.

“Nemcsak futball rajongó vagyok, de játszani is nagyon szeretek, így örültem a felkérésnek. Bár a kérés hónapokkal ezelőtt érkezett, azonban a hosszú hideg tél, valamint a biztonsági helyzet csak most tette lehetővé, hogy megrendezzük a bajnokságot. Az egyeztetéseket már napokkal ezelőtt megkezdtük. A szolgálati idő után kitartóan edzettünk a megmérettetésre."

A nagy napon a kontingens kettő, míg a vendégek egy csapattal álltak elő. A tábor lakói hangosan biztatták mind a katonai, mind pedig a vendégjátékosokat. A gólokat hatalmas tapssal és további bíztatással jutalmazták. A mérkőzés izgalma magával ragadta a focistákat és mindenki küzdött és taktikázott, hogy felülmúlja a másik csapatot, igazán szoros volt a küzdelem. De hiába volt a szorgos edzés katonáink számára, a körmérkőzés eredménye az afgán válogatott győzelmét hozta. Akik jutalmul egy számítógépet, mezgarnitúrát, és labdákat kaptak.

A „vesztes" csapatnak pedig jól esett egy kis lazítás átadás-átvétel időszakában.