Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bárhol azonnal bevethetők: NRF-váltás hóesésben

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. január 6. 6:30

Ünnepélyes keretek között, sűrű hóesésben, sorakozón adta át a NATO Reagáló Erők 13. váltásának nemzeti támogató eleme feladatait a következő váltásnak Kaposváron. A 2002-es prágai csúcson életre hívott kezdeményezés célja, hogy folyamatosan harca kész, a világ bármely pontján bevethető erő álljon a szövetségesek rendelkezésére, ha a helyzet úgy kívánja.

A MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred alakuló terén felsorakoztak mind a szolgálatot leadó, 13. váltás, mind pedig a feladatokat éppen megkezdő 14. váltás nemzeti támogató elemének katonái. A most szolgálatba lépő váltásban is a logisztikai ezred katonái látják el a nemzeti támogatási feladatokat, mint ahogy korábban is tették, szinte az összes NRF (NATO Response Forces) váltás során.

A 2002-es prágai NATO csúcson életre hívott kezdeményezés célja, hogy egy folyamatosan harca kész, a világ bármely pontján bevethető erő álljon a szövetségesek rendelkezésére, ha a helyzet úgy kívánja. A 2006-os, rigai csúcsértekezleten 100 %-ban feltöltöttnek és harcképesnek nyilvánított haderőbe, amelynek létszáma megközelítőleg 25.000 fő, a Magyar Honvédség váltásonként eltérő képességeket, alegységeket ajánlott, illetve ajánl fel. Ezen alegységek logisztikai biztosítása a nemzeti támogató elem feladata, amely elem felállítása és működtetése az első váltás óta szinte kivétel nélkül a logisztikai ezred felelőssége.

Az frissen szolgálatba állt váltás fő ereje az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj (víztisztító szakasz), az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj (különleges műveleti csoport), az MH Civil Katonai és Lélektani Műveleti Központ (CIMIC csoport), MH Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (harctéri előrejelző csoport), MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj (felderítő csoport) MH 25. Klapka György Lövészdandár (őr-és biztosító raj) katonáiból tevődik össze.

 

A most szolgálatba lépett erők nemzeti támogató elemét egy támogató szakasz alkotja. A teljes 14. váltás parancsnokát is az ezred adja, Major Péter őrnagy személyében, aki az alakulat nemzeti támogató zászlóaljának parancsnokhelyettese. A két alegység közötti átadás-átvételt megkönnyíti, hogy a leadó 13. váltásnak is Kaposvárról került ki a parancsnoka, Móring Endre őrnagy személyében, aki az ezred szállító zászlóaljának törzsfőnöke.

A felsorakozott katonákat Bárdos Antal ezredes, a logisztikai ezred parancsnoka köszöntötte. A parancsnok megköszönve a leadó szolgálat munkáját, hangsúlyozta, hogy ennek a fontos feladatnak az ellátása összetett munkát igényel mind a felkészítés időszakában, mind a szolgálat ellátásának idején a kijelölt állomány részéről éppúgy, mint az ezred főnökségeinek részéről. Bárdos ezredes kiemelte, hogy az egyéni felelősségtudat éppoly megkerülhetetlen tényezője a sikeres feladat végrehajtásnak, mint a megfelelő felkészítés.

Az elmúlt fél évben levezetett kiképzési foglalkozások garanciát jelentenek arra, hogy a frissen szolgálatba lépők a nemzetközi normáknak megfelelően végezzék munkájukat, amit a 2009. november 24-én lezajlott, jó eredménnyel zárult NATO CREVAL ellenőrzés szavatol.

A nemzeti támogató elem feladata, hogy megalakítsa az éppen aktuális NRF váltás anyagi készleteit, azokat tárolja, folyamatosan hadra fogható állapotban tartsa, illetve, hogy riasztás esetén a kijelölt helyre juttassa. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés, a karbantartás, a szállítóeszközök működőképességének biztosítása. Ezek tehát azok a feladatok, amelyek az elkövetkezendő fél évben a most feladatot megkezdő kaposvári katonáknak.