Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama hajtóvadászatot hirdetett az al-Kaida ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 6. 6:51

Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban kijelentette: az Egyesült Államok az al-Kaida terrorszervezet nyomába ered, bárhol is verjen gyökeret. Az elnök azután tett nyilatkozatot, hogy hírszerző főnökökkel és nemzetbiztonsági tisztviselőkkel tanácskozott a karácsonyi detroiti merényletkísérlet körülményeiről.

Obama beismerte: a karácsonyi merényletkísérlet elkövetőjéről, a nigériai Umar Farouk Abdulmutallabról elegendő információval rendelkeztek az amerikai hírszerző szervek, csak nem sikerült összerakni a mozaikokat.

Azt mondta, bár a hírszerzésben nem volt hiány, az amerikai biztonsági rendszer “valószínűleg katasztrofális kudarcot" vallott. Nem sikerült megfelelően összerakni és értelmezni a már meglévő értesüléseket – mondta, hozzáfűzve, hogy “ez elfogadhatatlan, ezt nem fogom tűrni". Megállapította, hogy a támadás megelőzhető lett volna, meg lehetett volna akadályozni, hogy a merénylő Amszterdamban felszálljon a repülőre.

A 11 napos hawaii nyaralásából előző nap Washingtonba visszaérkezett elnök idei első teljes munkanapján összehívta nemzetbiztonsági kabinetjét a terrorfenyegetettség ügyében. A kétórás tanácskozáson mások mellett részt vett Hillary Clinton külügyminiszter, Robert Gates védelmi miniszter, Leon Panetta CIA-igazgató, továbbá Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató, Janet Napolitano belbiztonsági miniszter és Robert Mueller FBI-vezető.

“Jobban kell működnünk, jobban fogunk működni, és gyorsan kell cselekednünk, amerikai emberéletek forognak kockán" – jelentette ki Obama a találkozó után a sajtónak. Közölte: “meg kell erősíteni" azt a listát, amelyen azok a személyek szerepelnek, akik nem léphetnek az Egyesült Államok területére.

Korábbi jelzések szerint Obama a biztonsági kudarc miatt bizonyos személyek leváltásáról is dönt, az elnök erről azonban nem tett említést.

Arra viszont kitért, hogy a december 25-i merényletkísérlet – amelyben a nigériai férfi alsónadrágjába rejtett robbanószert meggyújtva akarta levegőbe repíteni az amerikai utasszállító repülőgépet – nem befolyásolja kormányának azt a törekvését, hogy bezárják a terrorgyanús foglyokat őrző guantánamói börtöntábort.

Megerősítette, hogy kormánya azonnali hatállyal felfüggesztette a foglyok átszállítását Jemenbe, ahol a nigériai férfi állítólag kiképzést kapott az al-Kaida embereitől (a Guantánamón maradt 198 fogoly csaknem fele jemeni).

Hozzátette: az elkövetkező napokban, a merényletkísérlettel kapcsolatos vizsgálatok lezárultával újabb biztonsági intézkedéseket hoznak.

Az ellenzéki republikánusok az utóbbi napokban éles támadásokat intéztek Obama ellen, mondván, hogy nem fordít kellő figyelmet a terrorellenes küzdelemre. Obama ezeket a vádakat határozottan visszautasította.