Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bármilyen fegyvert lehet kapni készpénzért az afgán piacokon

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 19. 12:21

Pakisztán kormánya több mint egymillió dollár készpénzt biztosított a törzsi katonáknak, melyből fegyvereket és lőszert vásárolhatnak majd a pakisztáni és az afganisztáni fegyverpiacokon.

Ez főként az afgán határ melletti törzsi területeket érinti, ahol a tálibok szeretnék átvenni az irányítást. Ennek kivitelezése azonban akadályokba ütközik, hiszen sok tálib-ellenes kormánypárti törzs szeretné útját állni a fegyveres táliboknak.

A helyi fegyverpiacokon sokféle típus megtalálható, a gépfegyverektől kezdve a vállról indítható rakétákon át, egészen a komolyabb gépágyúkig, ráadásul reális árakon.

A legtöbb fegyver a helyi kovácsműhelyekben készül, ahol szinte minden típust képesek legyártani. A kormány a mostani döntésével szeretné fellendíteni a helyi fegyver-értékesítést, egyúttal korlátozni is a tálibok számára hozzáférhető típusokat. A fegyverkereskedőket ugyanakkor nem a politika irányítja, így bárki számára értékesítenek.

Pakisztán és Afganisztán határán számos törzsi kultúra van még jelen, megőrizve korábbi hagyományaikat és szabályrendszereiket. A hatalommal felruházott törzsi elöljárók ugyanakkor képtelenek megelőzni minden összetűzést az egyes törzsek között, ezért gyakran van szükség a hadsereg és a rendőrség közbelépésére. A határmenti területeket őrző fegyveres erőknek ugyanakkor fel kell készülnie, arra, hogy a kormány mostani lépésével a tálibok is több fegyverhez jutnak.