Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrikában slágertermék az orosz harci helikopter

Szöveg: JETfly |  2008. szeptember 19. 12:16

Oroszország jelenleg Algériát, Líbiát, Angolát, Etiópiát, Ugandát, Marokkót, Botswanát, Zimbabwét, Namíbiát, Mozambikot, Szudánt és Burkina Fasot tudhatja vásárlói között, köszönhetően az orosz fegyverek megbízhatóságának és versenyképes árainak.

Ezek közül is a helikopterek számítanak az egyik sikerterméknek (például Mi-24/35), melyekből több mint 700 darabot adtak el az afrikai országoknak. A Rosoboronexport a helikopterek karbantartásán kívül vállalja a harci gépek (MiG-23, MiG-29, Szu-24) műszaki állapotának felmérését és esetleges modernizációját is.

A Rosoboronexport elnöke szerint Oroszország sikeresen rendbe hozta katonai-ipari kapcsolatát az afrikai országokkal, ami a Szovjetunió széthullása után igencsak meggyengült. A Fokvárosban megtartott AAD-2008 (Africa Aerospace & Defence 2008) kiállítás jó alkalmat adott arra, hogy az illetékesek bejelentsék a kereskedelmi kapcsolatának megújulását.

A fegyverek értékesítésénél Oroszország többféle fizetési módot is elfogadhatónak tart, a közös vállalkozások kialakításán túl, természetes alapanyagokat (gyémánt, gyapot, kávé) is elfogadnak majd fizetségül.

A Szovjetunió széthullása után, Oroszországnak igen nagy munkájába került, hogy ismét a világ élvonalába kerüljön a fegyverek eladását tekintve. A tavalyi évben 7 milliárd dollár értékű fegyvert exportáltak a világ számos pontjára, amivel az Egyesült Államok mögött a második helyet foglalja el az értékesítési listán. Körülbelül 80 országot találunk Oroszország partnerei között, többek között Kínát, Indiát, Algériát, Iránt és Szerbiát.