Olimpiára készülnek a katonaszakácsok
Szöveg: Szűcs László | 2008. szeptember 19. 12:07Budapesten, a Maléter Pál laktanyában mutatkozott be a Magyar Honvédség szakácscsapata, amelyik az októberi erfurti szakácsolimpiára készül. A szeptember 19-i rendezvényen azokat az ételkülönlegességeket is bemutatták, amelyekkel részt vesznek a nemzetközi versenyen.
A magyar katonaszakács válogatott az elmúlt években többször is jó helyezést el a különféle nemzetközi megmérettetéseken. Nyolc évvel ezelőtt a szakácsolimpián bronz, négy éve pedig ezüstérmet szereztek mind a két kategóriában. Természetesen egyéb versenyeken is indultak, és az elmúlt három évben mindenhonnan a „második legszebben csillogó" éremmel térhettek haza.
Gulyás Károly mesterszakács, a magyar katonaszakács csapat vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az erfurti szakácsolimpián két számban, melegkonyha és hidegkonyha kategóriákban mérik össze tudásukat a csapatok. Utóbbi azt jelenti, hogy egy teljes hétre szóló, három fogásos menüt kell elkészíteniük. Az előételből, főételből és desszertből álló menüt a helyszínen kiállítják, s ezeket bírálja el a szakmai zsűri.
A melegétel kategóriában pedig a teljes heti menüből zsűri által kiválasztott egyik napi ételsort készítik el a csapatok a helyszínen, mégpedig 150 adagban. A rendezők ezt értékesítik a látogatók között, s ennek sikere alapján értékelik a csapatot. Nehezítés, hogy az ételeket a német hadseregben rendszeresített tábori konyha felszereléseivel kell elkészíteniük a nemzeti válogatottaknak.
– Egész heti menünk összeállítása során arra törekedtünk, hogy a magyaros ízek domináljanak, de emellett a német ízvilág is érvényesüljön. A németek ugyanis a saját konyhájuk mellett a magyart is szeretik – árulta el Gulyás Károly közalkalmazott. A csapat vezetője hozzátette: a magyar katonaszakács válogatott több mint egy éve készül az olimpiára. Minden hónapban egy hetet töltöttek együtt az ételek kigondolásával, a receptek pontosításával. A sajtótájékoztatón is kiállított egy hetes menüsort egyébként négy alatt készítették el a csapat tagjai.
Az erfurti szakácsolimpiára készülő magyar katonaszakács válogatott egyébként tíz tagú. A csapatvezető Gulyás Károly, helyettese pedig Somorjai Péter főtörzsőrmester. A csapat tagjai: Kovács Péter főtörzsőrmester, Gyimóti Tamás szakaszvezető, Szollil Ferenc szakaszvezető, Lukács Péter honvéd, Balázs Gergő honvéd, Balázs Péter közalkalmazott, Kovács Attila törzsőrmester és Gyenes Tamás közalkalmazott.
A szakácsolimpia zsűrije a magyar válogatott 7-es számú menüjét választotta ki, így a csapatnak ezt az „összeállítást" kell majd 150 adagban elkészítenie Erfurtban. Lássuk most, milyen különlegességet tálal fel a magyar csapat az olimpián.
Előétel: tőkehal szelet vajban, száraz fehérborral párolva, rakott zöldség (cukkíni, padlizsán, sütőtök, fontina sajt) olívás-kapribogyós citrom ragu.
Főétel: lecsóval töltött párolt hátszín, snidlinges galuska felfújt, párolt ceruzabab, bébi karotta, paprikás mártással.
Desszert: somlói puding, mézes pisztáciával, zölddió befőttel, chilis csoki habbal, fekete szezámos fehér csokoládéval.
Fotó: Szűcs László