Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Be ready!”

Honvédelmi élménynapon vettek részt a hátrányos helyzetű gyermekek Tiszaszigeten

Szöveg: Varga Katalin Lilla tartalékos hadnagy, Baranyai Erika Piros tartalékos főhadnagy | Fotó: Pintyi Zoltán tartalékos őrmester és a szerzők felvételei |  2022. július 27. 9:07

Különleges katonai élménynapon vettek részt a Szent Ágota Gyermekvédő Szolgálat gondozásában élő fiatalok Tiszaszigeten, a volt határőr laktanyában. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj (MH 2. TVE 46. TVZ) által szervezett „Be Ready!” honvédelmi élménynapra tizenegy fiatal érkezett Csongrád-Csanád megye több településéről, betekintést nyerve a katonák mindennapjaiba.

Tiszasziget_honv_élménynap (2)

A gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek munkaerőpiaci esélyeinek növelése érdekében még 2020 nyarán Székesfehérváron a Honvédelmi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, valamint a Honvédelmi Sportszövetség képviselői együttműködési megállapodást kötöttek. A „Vértezd fel magad” elnevezésű gyermekvédelmi, honvédelmi program kiemelkedő célja, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek komplex programokon keresztül ismerjék meg a honvédelem ügyének jelentőségét, és bepillantást nyerjenek egy társadalmilag elismert életpályába. A program elsősorban honvédelmi vetélkedőkön, életpályamodell előadásokon keresztül nyújt segítséget a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A videókkal és fotókkal színesített interaktív előadásokon a katonák a honvédség nyújtotta lehetőségekről beszélgettek az ifjúsággal, akik közül többen érdeklődtek a katonaság iránt. Ezt követően a lelkes fiatalok alapos bemelegítés után kiválóan teljesítették az akadálypálya kihívásait. A pálya kúszófolyosóból, valamint billenő pallóból állt. A résztvevők a kihívást végül gumikarabély használatával végrehajtott futással zárták.

Tiszasziget_honv_élménynap (1)

A nap fő üzenete az volt, hogy együtt, egymásért, egymást segítve éljék meg a nap feladatait, amit a gyerekek kiválóan és lelkesen teljesítettek. Az élménynapon részt vett az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda részéről Nagy Péter tartalékos hadnagy súlyemelő olimpikon, illetve Nagy Rita őrmester junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt vb-ezüstérmes kick-boxos. A versenyeiken készült videók vetítése alatt a fiatalok lelkesen kérdezték a sportolókat. A mindenre elszánt jelentkezők Nagy Péter hadnagy segítségével súlyokat emeltek, Nagy Rita őrmesterrel pedig kick-boxoztak.

A fiatalok megmutatták tehetségüket sorversenyen is, ahol a legkiválóbb csapat teljesítményét egy ezüst kupával ismerték el. A résztvevők emléklappal, valamint ajándékcsomaggal térhettek haza. A serleget Nagy László őrnagy, az MH 2. TVE 46. TVZ törzsfőnöke, az ajándékcsomagokat pedig a Szegedi Toborzó Iroda képviseletében Harcz Klaudia hadnagy adta át. A gyermekek az esemény végén elmondták, hogy nagyon tetszett nekik a rendezvény, és többen eldöntötték: a katonai pályát választják a jövőben.