Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Becsengettek a debreceni honvéd középiskolában

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Nagy Gábor |  2021. szeptember 1. 12:18

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban is elkezdődött a tanév szeptember elsején, szerdán. A nyári szünidőről visszatért növendékeket Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte.

évnyitó_debrecen (19)

Tanévnyitó ünnepi beszédében a honvédelmi államtitkár úgy fogalmazott: az oktatási intézmények egyfajta ismétlődő újjászületésének napja a tanévnyitó ünnepség, amely tanár és diák számára egyaránt egy új kezdetet jelent. „Tradíció és professzionalizmus, ez a két fontos vonás jellemzi az ezerarcú Magyar Honvédséget, az ezerarcú hivatást, amely ötvözi a tudást, a tanulást, az értékeket és a képességeket” – jelentette ki Szabó István, hozzátéve: a tudásalapú társadalomban a tanulás, a gyakorlati oktatás és a folyamatos képzés az alapja minden lehetséges fejlődésnek. „A tudás, a tanulás érték. A Magyar Honvédség pedig értéket teremt, és értéket képvisel” - hangsúlyozta.

évnyitó_debrecen (16)

Az államtitkár rámutatott: a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola a honvédelmi képzés integráns része, a védelmi szféra jelenleg egyetlen középfokú oktatási, képzési intézménye. Az intézmény oktatói állománya felkészült, katonai és civil szakemberekből áll, akik képesek a megszerezhető legkorszerűbb tudást az oktatásba integrálni és átadni azt a növendékeknek. „A Magyar Honvédségnek művelt, idegen nyelvet beszélő, szellemileg és fizikailag terhelhető, folyamatos önképzésre kész és képes egyénekre és katonákra van szüksége. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola ezen feltételeket figyelembe véve készíti fel növendékeit. A Magyar Honvédség jövőjének alapja ez az intézmény, mert a civil élet kihívásaira történő felkészítés mellett a katonai életpálya feladataira is neveli növendékeit” – szögezte le.

évnyitó_debrecen (14)

„A honvéd kollégium, benne a Kratochvil, igenis a Magyar Honvédség része. Nem gyerekkatonákat képzünk itt, hanem egy sokkal magasztosabb ügy, a honvédelem ügye az, ami összeköt minket” – jelentette ki ünnepi beszédében dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, aki hangsúlyozta azt is: a Honvédelmi Minisztériumnak nagyon fontos az intézmény, a katonai szervezetek pedig készen állnak arra, hogy a növendékeket befogadják, segítsék a munkában. „Segítsük ezt a rendszert, hiszen nem kötelező egyenruhában folytatni a tanulmányokat és az életet, bár a múlt évnek az eredménye az több mint lenyűgöző, amikor hetven és kilencven százaléka az állománynak valamilyen formában egyenruhában folytatta az életét” – hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka.

évnyitó_debrecen (22)

Kovács István alezredes, a honvéd középiskola igazgatója felidézve az elmúlt tanévet kijelentette: az intézményben a nyári szünet alatt sem állt meg az élet, ennek eredményeképpen megújult környezetben kezdődhet meg az oktató-nevelő munka. „A felvételi eljárás folyamán közel hétszeres volt a túljelentkezés, így a 2021-2022-es tanévet kétszázhúsz növendékkel kezdjük meg. A Kratochvil történetében soha nem volt még ekkora tanulói létszám. Mindez azt tükrözi, hogy iskolánk szellemisége, az általa képviselt értékek, mint a bajtársiasság, a hazaszeretet, a lojalitás nem vesztek ki a mai felgyorsult világunkból sem, hiszen ez az ötvennégy fiatal, akik növendékként először vannak együtt velünk, ide jelentkeztek és a felvételi eljárás során megfeleltek a követelményeknek. Bennünket választottak, a honvéd középiskola nagy családjába szerettek volna tartozni és ez sikerült is” – tette hozzá.

évnyitó_debrecen (12)

Az ünnepségen Szabó István honvédelmi államtitkár a Tiszti Szolgálati Jel II. fokozatát adományozta Kovács István alezredes részére.

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban több, mint kétszáz növendék kezdte el tanulmányait az új tanévben.

Az ünnepélyes tanévnyitón - mások mellett - részt vett Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai Lövészdandár parancsnoka, Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök, valamint Berkecz Gábor, a HM Oktatási Tudományszervező és Kulturális Főosztály osztályvezetője.

Kapcsolódó cikkek