Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indul a tanév a nagy múltú katonavárosban

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. augusztus 31. 20:58

Ünnepi évnyitóval ért véget a nyár és kezdődött el a 2021/2022-es tanév a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumába bevonuló diákok számára augusztus 31-én, kedden. Az évnyitón – amelyen mások mellett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is jelen volt - Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára mondott beszédet.

LALA3283

„Nyíregyháza nemrég átadott honvéd kollégiuma méltán fogja tovább vinni a hagyományokat: betekintést enged diákjai számára a katonai alapismeretekbe, tudományokba, a katonák életébe” – hangsúlyozta beszédében a honvédelmi államtitkár, hozzátéve: a városnak hosszú évtizedeken keresztül szerves része volt a Magyar Honvédség, az új kollégium kapocs lesz a város lakói és a honvédség között. „Magyarország és Európa jövője a fiataloktól, az ő döntésüktől és az általuk képviselt szellemiségtől, értékektől függ. Magyarország jövőjét azok a tettre kész fiatalok jelentik, akik a családot, a közösséget és a nemzetet választják. (…) Célkitűzéseink között szerepel, hogy a honvédség eszmeisége, értékrendszere biztos helyet foglaljon el a társadalom mindennapjaiban” – fogalmazott Szabó István.

LALA3279

Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora a honvéd kollégium növendékeit köszöntve kiemelte: „nagy öröm számomra, hogy ez a kollégium létrejött, mert a fegyelem és a hazaszeretet értékeit hozzák el a városba a nevelők, valamint a diákok is.” Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a városvezetés nevében köszöntötte a diákokat és szüleiket. „Újabb mérföldkő a város és a katonaság történetében ez a pillanat. A katonaság eszmét és tartást adott a városnak” – hangsúlyozta beszédében.

Horváth András alezredes, a kollégium vezetője ünnepi beszédében a bajtársiasság fogalmát emelte ki. „Legyetek méltóak a Mikecz névre, legyetek büszkék rá” - fogalmazott a növendékekhez szólva az alezredes.

LALA3322

Az ünnepségen jelen voltak a névadó leszármazottjai is. Az évnyitó után a növendékek, szüleiktől elbúcsúzva vették birtokukba kollégiumukat.