Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékmentő, értékteremtő, példaadó munka

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2021. augusztus 31. 19:00

„A Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezetei közül a székesfehérvári a legaktívabb, a legeredményesebb, a legelkötelezettebb és a legeredményesebb” – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szervezet székesfehérvári városházán megtartott ünnepi közgyűlésén augusztus 31-én, kedden.

HTBK székesfehérvári ünnepi közgyűlése KLAC0303

Az 1995-ben alakult székesfehérvári szervezet célja - többek között - az, hogy erősítse a civil lakosság és a katonák, vagyis a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatát, támogassa a nemzet érdekeit szolgáló honvédelem ügyét, népszerűsítse, egyúttal élményszerűen meg is jelenítse hadtörténelmünket.

A mintegy százhetven tagot számláló szervezet éves ünnepi közgyűlésén - amelyen mások mellett jelen volt Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, egyben a baráti kör tiszteletbeli elnöke, Spányi Antal megyéspüspök, valamint a baráti kör korábbi elnökei is - Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében az értékek megőrzését és fontosságát hangsúlyozta. Leszögezte: a Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezetei közül a székesfehérvári a legaktívabb, a legeredményesebb, a legelkötelezettebb és a legeredményesebb. „Legyünk büszkék arra a munkára, amit közösen tettünk a Magyar Honvédség és a társadalom szoros kapcsolatának kialakításáért, a magyar katonák és a polgárok kapcsolatának megerősítéséért. Legyünk büszkék a pákozdi katonai emlékhelyre, ahol ennek színteret is sikerült kialakítani” – mondta a honvédelmi miniszter.

HTBK székesfehérvári ünnepi közgyűlése KLAC0244

Benkő Tibor hozzátette: bár a szervezet sokat fejlődött és haladt előre, vannak még célkitűzések, amelyek érdekében továbbra is tenni kell. „Ki más, ha nem mi vállaljuk fel a jövő nemzedékének a nevelését, ki más mutat irányt, ha nem mi? Ki más, ha nem mi mondjuk meg, hogy mik azok az értékek, amiket védenünk és óvnunk kell? Elődeink megalkották, küzdöttek Magyarország függetlenségéért, szabadságáért, megharcoltak egy jobb, élhetőbb világ megalkotásáért” – jelentette ki, hozzáfűzve: a Honvédség és Társadalom Baráti Köre pontosan azon céllal jött létre, hogy erősítse a kapcsolatot a katonák és a társadalom között, hiszen a haza nem létezhet honvédség nélkül, de a honvédség sem létezhet társadalom nélkül, hiszen a Magyar Honvédség a társadalomból építkezik. „Nagyon fontos, hogy a társadalom értse: a Magyar Honvédség értük van, valamint értékeink és szeretteink megőrzéséért, megvédéséért” – szögezte le Benkő Tibor.

Spányi Antal megyéspüspök az idén huszonhatodik éve működő szervezet kapcsán úgy fogalmazott, hogy az elmúlt huszonöt esztendő alatt sok tevékenységet végzett és eredményt ért el, olyanokat, amelyek ma is aktuálisak. „Korunk olyan evidenciákat is megkérdőjelez, amelyeket sok ezer év alatt senkinek sem jutott eszébe megváltoztatni. Értékek hullanak porba, helyettesítés nélkül” – mondta, hozzátéve: az értékek megbecsülésére az embereket rá kell nevelni. „Olyan erényekre, amelyek bát katonai erények, de nem csak a katonák számára, hanem minden ember számára fontosak. Olyan erényekre, amelyek nem újkeletűek, régiek, de olyanok, amelyek megőrzendők és frissen tartandók” - hangzott el a közgyűlésen.

HTBK székesfehérvári ünnepi közgyűlése KLAC0258

Mint fogalmazott: abban a világban, amiben könnyű megalkudni és elhallgatni az igazságot, szükség van hősiességre, bátorságra és akár önfeláldozásra is, amire katonáink a példák. Fontos azonban a hazaszeretet is, amely nélkül egy ország sem maradhat fenn. „Mindez értékmentés és értékteremtés, példaadás, amelyet a baráti kör is készséggel és jól szolgál” – jelentette ki Spányi Antal.

A szervezet elnöke, dr. Karsai Béla a közgyűlés részeként felidézte és értékelte az elmúlt huszonöt évet, amit nagyszerűnek nevezett. Kiemelte a pákozdi katonai emlékparkot, amit - mint fogalmazott - a semmiből hoztak létre. Beszámolójában kitért arra is, hogy a negyed évszázad alatt több, mint nyolcvan saját szervezésű rendezvényt hívtak életre. Számos nyomtatott kötet mellett az online térben is több tájékoztató és ismeretközlő kiadvány jelent meg a baráti kör gondozásában. Dr. Karsai Béla szólt a baráti kör azon önkéntes tevékenységéről, amelynek köszönhetően több első világháborús emlékmű és kopjafa is felújítva emlékeztethet a Nagy Háború hősi halottjaira. Aláhúzta: fontos feladatnak tekinti a Magyar Honvédség Székesfehérváron települő katonai alakulataival való kapcsolattartást is.

HTBK székesfehérvári ünnepi közgyűlése KLAC0246

Dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének alelnöke röviden méltatta a székesfehérvári szervezet munkáját. „Hiánypótló képességgel és tudással szolgálja az alapcélt: ápolni a kapcsolatot honvédség és társadalom között” – mondta.

„A haditechnikai eszközök beszerzése után ma már az elsődleges feladat a katona maga” – mondta Beluzsár Tamás. A Magyar Honvédség Parancsnoksága Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Fejlesztési Főnökség főnöke is köszönetet mondott a szervezet huszonöt éves munkájáért. Mint fogalmazott: kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhetnek, amelynek hatására az Magyar Honvédség parancsnoka a jövőben külön figyelmet kíván fordítani a baráti kör székesfehérvári szervezetére.

A rendezvény zárásaként átadták a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága elismeréseit.