Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Becsengettek az egyetemen is…

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. szeptember 1. 14:06

Becsengettek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is – csak egy kicsit másképp… Habár a hivatalos tanévnyitót csak szeptember 2-án tartják, a meteorológiai ősz első napján is igazi nagyüzem volt a ZMNE-n. Ekkor került sor ugyanis az új hallgatók bevonulására és a regisztrációra. Ez utóbbi a civil szakok valamelyikére jelentkezett hallgatóknak jelentett elfoglaltságot, míg a bevonulás a katonatiszti pályát hivatásul választóknak.

A katonai szakokra jelentkezett fiatalokat – 105 fiút és 19 leányt – már az egyetem főbejáratánál fogadták a kíséretükkel megbízott felsőbb évfolyamos hallgatótársak. A képzés részeként azokat a katonatiszti pályát választott fiatalokat, akik sikeresen felvételitek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, a bevonulás után átadják a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis alárendeltségébe, ahol három hónapos alapkiképzésen vesznek részt.

A bevonulás azonban a Zrínyire történik. Egy rövid, programismertető eligazítás után kezdetét vette a szokásos körforgás. Adategyeztetetés, szerződés aláírás, felszerelés, ismerkedés az egyetem létesítményeivel, beöltöztetés, majd utazás. Ez az első nap programja.

Mindez leírva nem tűnhet soknak, de mindazoknak, akik reggel civilként érkeznek az egyetem főbejáratához és este már egyenruhás állampolgárként térnek nyugovóra bizony hosszú, megterhelő procedúra. Kezdete egy hosszú útnak, amit majd a tiszti eskü zár. Négy év múlva…

1595879708
 

 

1595879708