Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU megfigyelő missziót küld Grúziába

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 1. 13:00

Polgári jellegű megfigyelő missziót küld várhatóan az Európai Unió Grúziába – jelentette be a tagállamok közös kül- és biztonságpolitikai képviselője Brüsszelben. A francia kormányfő szerint szankciók nincsenek napirenden Oroszországgal szemben az EU kaukázusi válsággal foglalkozó ülésén.

Javier Solana reményei szerint legkésőbb október végéig megérkező küldöttség feladata mindenekelőtt a grúz-orosz fegyvernyugvást biztosító hatpontos tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzése lesz.

A főképviselő arra is utalt, hogy a jelek szerint novemberben megtartják az EU és Oroszország franciaországi csúcstalálkozóját.

Az Oroszország elleni szankciók nincsenek napirenden – jelentette ki hétfőn egy rádióinterjúban az Európai Unió soros elnökségét ellátó Franciaország kormányfője, néhány órával a grúziai válságról tartandó brüsszeli csúcstalálkozó előtt.

Francois Fillon szerint az EU és Oroszország között jelenleg a párbeszéd van napirenden. Ennek jegyében „Sarkozy elnök számos kezdeményezést fog tenni európai kollegáinak; például azt, hogy ismét ellátogat az orosz, illetve a grúz fővárosba, hogy így segítse elő a béke ügyét" – hangsúlyozta a kormányfő az Europe 1 francia kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

A francia miniszterelnök szerint a rendkívüli csúcstalálkozó legerősebb üzenete az lehet, ha az EU egységesen lép fel: „Ragaszkodunk ahhoz, hogy az Európai Unió egyhangúan válaszoljon" – mutatott rá Fillon.

A grúz-orosz konfliktus „nagy újdonságának" nevezte a francia kormányfő, hogy Európának sikerült hatékonyan közvetítenie és megállítania a harcokat, ami pedig szerinte az elmúlt húsz évben az Egyesült Államok szerepe volt. Úgy vélte, hogy Washington az európainál keményebb fellépésével nem tudta hatékonyan megoldani a kaukázusi válságot.

Fillon hangsúlyozta: az EU nem kíván ujjal mutogatni Oroszországra és elszigetelni, nem kívánja a hidegháborút újra kezdeni, hanem nyíltan kíván tárgyalni Moszkvával.

„Oroszország a modernizáció és a demokrácia útjára lépett, bár vannak még teendői e téren" – ismerte el.

„Oroszország nagy ország, olyan nagyhatalom, amely számít, és amelyet bizonyos értelemben az elmúlt húsz évben megaláztak… az ébredés talán egy kissé durva volt" – fogalmazott Fillon. Véleménye szerint „most Európának kell megtalálnia Oroszországgal a párbeszéd útját".