Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: mindennapi munka a Margit hídnál

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 1. 12:52

A 35. héten, azaz augusztus 25–31-e között 75 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére, s ezek közül 25 esetben soron kívül kellett intézkedniük a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Akik idén eddig egyébként összesen 1693 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa.

Az elmúlt héten szinte minden nap megfordultak a Magyar Honvédség tűzszerészei a fővárosban, a Margit-híd budai hídfőjénél. A Bem rakpart szélesítése során ugyanis rengeteg, a II. Világháborúból visszamaradt lőszert és robbanószerkezetet találtak az itt dolgozó munkások. Augusztus 25-én egy 105 milliméteres repeszromboló gránátot, illetve egy német páncélököl vetőcsövét találták meg. Másnap egy ötven kilogrammos magyar bomba, míg augusztus 27-én több, német gyártmányú, páncélelhárító eszköz, valamint aknavetőgránát, lőszer, hüvely és kézigránát került elő a munkaterületről. Augusztus 28-án pedig további kézigránátokat és páncéltörő eszközöket találtak a kihívott tűzszerészek. A veszélyes eszközök egy részét a közelben kijelölt helyen megsemmisítették, míg a biztonságosan szállítható világháborús maradványokat a központi gyűjtőbe vitték. A tűzszerészek valószínűsítik, hogy a rakpart szélesítése során még további robbanószerkezetek is előkerülnek majd, hiszen a világháborúban a fővárosi hidak és közvetlen környezetük állandó célpontjai voltak a harcoknak.

Természetesen más településekről is érkeztek bejelentések a Magyar Honvédség tűzszerészeihez az elmúlt héten. Augusztus 25-én a Fejér megyei Csőszről kapták a hívást. A kis település Petőfi utcájában, az egyik családi ház felújítása közben, a parketta alatt bukkantak a munkások egy világháborús robbanószerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – egy orosz gyártmányú, FAB–50-es típusú bombát talált. Az ötven kilogramm súlyú repülőbomba gyújtószerkezetét kiszerelték és a közelben megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállították.

Még ugyanezen a napon Debrecenből is érkezett egy bejelentés a tűzszerész zászlóalj ügyeletére. A Jósika és a Tölgyfa utca kereszteződésében, csatornázási munkálatok közben ugyanis egy 80 milliméteres német aknavetőgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Augusztus 29-én pedig Jászberényből kaptak hívást a tűzszerészek. A Szent Klára nevét viselő idősek otthonában, csatornázás közben bukkantak egy robbanószerkezetre hasonlító rozsdás vasdarabra. A helyszínre érkező járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy szerencsére csak egy 7,62 milliméteres karabélylőszer került elő a földből. A lőszert a központi gyűjtőhelyre szállították.