Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a kármentesítés Ócsán és Kaposváron

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2023. december 22. 15:32

A környezet védelme és a környezettudatosság elválaszthatatlan a mai modern haderő képétől, így a Honvédelmi Minisztérium irányításával – a haderő fejlesztésével párhuzamosan – környezetvédelmi programok gondoskodnak az egykori honvédségi területek kármentesítéséről.

657b368d162cc811850377

Ócsa

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósította meg az "Ócsa, használaton kívüli üzemanyagbázis, környezeti kármentesítése" tárgyú (azonosítószám: KEHOP-3.3.1-16-2016-00001) kármentesítési feladatot a Geohidroterv Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft., a Strabag-MML Kft. és Bácska Mérnöki Kft. konzorciummal kötött vállalkozási szerződés alapján. Az Ócsai volt üzemanyagraktár talaj és felszín alatti víz szénhidrogén szennyezettségének kármentesítése 2 szakaszban valósult meg 2012 és 2023 között, mintegy 95.500 m2 területen.

A talaj szénhidrogén szennyezettségének megszüntetése a szennyezés forrásait jelentő szénhidrogén tároló tartályok és szállító vezetékek, vasúti lefejtők, vasút, épületek elbontásával, a szennyezett talaj kitermelésével és tisztításával (talajmosás, biológiai tisztítás) valósult meg. Az Ócsai volt üzemanyagraktár telephely és közvetlen környezetének környezeti kármentesítése során, az első ütemben 77 200 négyzetméter kitermelt szennyezett talajt tisztítottak meg, ezt követően a második ütemben több mint 481 300 négyzetméter szennyezett talaj és rétegvíz került megtisztításra. A szennyezett területen, a kedvezőtlen környezeti hatások megszüntetését és a kármentesítést a vonatkozó rendeletek előírásai és a környezetvédelmi és vízügyi hatósági határozatok előírásainak és kötelezései alapján végezték a szakemberek.

Az Ócsai volt üzemanyagraktár telephely és közvetlen környezetének 2 szakaszban megvalósult kármentesítési munkálatai, az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatásával valósulhattak meg, összesen 1.484.788.000 milliárd forint vissza nem térítendő forrásból. A honvédelmi tárca Ócsa mellett további 3 kármentesítési KEHOP programot is befejezett 2023 novemberében.

* * *

Kaposvár

Kaposváron, az egykori Hadkiegészítő Parancsnokság területén is befejezőtek a kármentesítési munkálatok. A kármentesítési feladat az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával 500 millió Ft vissza nem terítendő támogatásból valósult meg. A sikeresen megvalósult KEHOP-3.3.0-15-2019-00009 azonosítószámú – „Kaposvár, volt Hadkiegészítő Parancsnokság, HTO-telep környezeti kármentesítése" című projekt, célja a felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyezettségének minimalizálása volt, az érintett területek kármentesítésével. Az egykori Hadkiegészítő Parancsnokság épületeinek fűtés és melegvíz ellátását tüzelőolajjal üzemelő kazán biztosította. A kazánok tüzelőolajjal történő ellátásnak érdekében 2 db felszín alatti tartály került elhelyezésre. Az érintett ingatlan vonatkozásban végzett korszerűsítés során a kazánt és a csatlakozó tartályokat üzemen kívül helyezték. A használton kívüli tartályok, már a projektet megelőzően elbontásra kerültek.

A tüzelő olaj kiszolgálásból adódóan jelentős mértékű talaj és a talajvíz szennyezés alakult ki. A fenti szennyezés felszámolásának érdekében a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal által vállalkozási szerződés kötött a talaj és talajvíz tisztítási feladatok ellátásara a Geohidroterv Kft.-vel, illetve a Geohidroterv Kft. és a Fitorem Kft alkotta konzorciummal. A szennyezett talaj kitermelésre és elszállításra került a közeli taszári repülőtérre kijelölt területére, ahol depóniákba rendezve megtisztításra került. A kaposvári területrészen kiépítésre kerültek a szennyezett talajvíz megtisztítására szolgáló vízi létesítmények. Ezen vízi létesítmények segítségével történt meg a szennyezett talajvíz megtisztítása az érintett területen.

A szennyezett területeken a kedvezőtlen környezeti hatások megszüntetését és a kármentesítést a vonatkozó rendeletek előírásai és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának hatósági kötelezései alapján végezték a szakemberek. A projektnek köszönhetően 0,5 hektárnyi területet sikerült megtisztítani, ezzel hozzájárulva a felszíni és felszín alatti vizeink állapotának javításához, valamint a természeti értékek megőrzéséhez. A fentieken túl az elvégzett kármentesítési feladat jelentős szereppel bír a terület környezetében élő lakosság egészséges lakókörnyezetének fenntartásában. A kármentesítési beavatkozás a teljes terület helyreállításával zárult.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye)