Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi szolgálat a határon

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2023. december 23. 8:00

„Köszönöm, hogy az ünnepek alatt is elkötelezetten garantálják a magyar emberek biztonságát” – fogalmazott határmenti látogatása során dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, december 22-én.

A közelgő ünnep alkalmából dr. Böröndi Gábor vezérezredes és Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa Jándon, Vásárosnaményban, Baktalórántházán és Hajdúhadházon köszöntötte az MH Észak-Keleti Ideiglenes Alkalmi Kötelékben (MH ÉKIAK) szolgáló katonákat, akik otthonuktól és szeretteiktől távol töltik a karácsonyt.

„A Magyar Honvédség állományából önök azok, akik a legközelebb vannak a válságövezethez, az ukrán határhoz. Önök szolgálják a magyar emberek biztonságát és érdekeit, és a honvédség tagjaiként a helyiek biztonságérzetét növelik” – mondta dr. Böröndi Gábor, hozzátéve, hogy az ünnep közeledtével nehezebb elviselni szeretteik hiányát, de egymás támogatásával ez az akadály is legyőzhető. A katonák számára sokszor az ünnepnapokon sincs megállás, de a váltás után az állomány a szilvesztert már otthon ünnepelheti. A jándi látogatás során Csikós Tibor szakaszvezető, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonája, a felső korhatár elérésével, nyugdíjba vonulása alkalmából, elismerést vehetett át. Csikós szakaszvezető igazi veterán, 2019 óta összesen 33 alkalommal teljesített szolgálatot mindkét határon.

„Öt éve szolgálok, de januárban nyugdíjba megyek. Érdemes katonának lenni, nagyon szép hivatás” – mondta a szakaszvezető. Az MH ÉKIAK katonáinak legfontosabb feladata a határvédelem, illetve az illegális migráció feltartóztatása. Feladataikat természetesen karácsonykor is a megszokott minőségben kell ellátniuk, de a lehetőségeikhez képest igyekeznek ünnepi hangulatot teremteni.