Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meggyújtották az utolsó adventi gyertyát

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. december 23. 8:18

Dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára gyújtotta meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában, december 22-én, pénteken.

A Honvédelmi Minisztérium katolikus és protestáns tábori püspökségei által 2010-ben elindított hagyományos adventi áhítat utolsó idei alkalmával Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök üdvözölte a szeretet gyertyájának meggyújtására összegyűlteket. A katonai ordinariátus vezetője az isteni közelségről beszélve hangsúlyozta: a karácsony romantikája mellett kiemelten fontos, hogy az ünnepi hangulat lehetőséget teremtsen arra is, hogy „rájöjjünk, mi Jézus Krisztus földi születésének valódi, igazi alapja és tényleges üzenete.”

Berta Tibor katolikus tábori püspök leszögezte: a karácsonyból nem lehet kifelejteni az Istent, sőt, éppen ellenkezőleg, az öröm és békesség időszakában az Isten iránti szeretettel és tisztelettel kell megtelnie a lelkünknek. Erre, mint mondta, lehetőséget teremthet akár az ünnepi asztal is, ahol megízlelhetünk valamit, ami egyszerre tekinthető profánnak és szakrálisnak.

Adventi_Ahitat_gyertyagujtas_20231222_09 copy

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök prédikációjában a karácsonyi várakozás kapcsán az ünnep estéjéről és az isteni jelenlétről beszélt. „Szívből kívánom, hogy az őszinte érzések, a szeretet ünnepe legyen a karácsony” – fogalmazott. Az ünnepségen a záró gondolatokat a protestáns lelkivezető mondta, aki a katolikus püspökkel együtt kívánt boldog, meghitt karácsonyt, majd megáldotta a résztvevőket.

A negyedik adventi gyertyagyújtáson a Jöjj, királyom, Jézusom! című református dal és az Ó, jöjj, ó, jöjj el, Bölcsesség című karácsonyi népének hangzott el, a zenei szolgálatot – idén először – a Magyar Honvédség BHD Központi Zenekarának rézfúvós kvintettje szolgáltatta.

Adventi_Ahitat_gyertyagujtas_20231222_10 copy

„A mi egyházi-liturgikus évünk egy sűrített eseményhalmaz, és az a lényege, hogy minden eseményben egy másik esemény is benne foglaltatik. A karácsony titkában ott van a húsvét titka, a húsvét titkában pedig jelen van a pünkösd. Az egész nagy ünnepkör kapcsolódik az évközi időhöz, amiben állandóan azzal a valakivel találkozunk, akit Jézus Krisztusnak hívunk. Karácsonykor egy újszülött képében jelenik meg, aztán ahogy megyünk az időben előre, ott van előttünk a megkeresztelkedett, majd a szenvedő, végül a feltámadott Üdvözítő. Az egyháznak – tehát a mi tanításunknak, az ő igéjének – az a lényege, hogy vele tudjunk találkozni” – mondta Berta Tibor katolikus tábori püspök.