Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a tüzér katonák lövegparancsnoki szakkiképzése Németországban

Szöveg: MH 25. Klapka György Lövészdandár | Fotó: Sándor Roland Zsolt főtörzsőrmester, Mario Hönig főtörzszászlós |  2021. március 30. 9:15

Március végén befejeződött az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztálya és az MH Bakony Harckiképző Központ katonáinak három hónapos németországi szakfelkészítése.

Lövegpk_szakkiképzés (6)

A katonák - a tavaly végrehajtott, tízhetes PzH2000 önjáró löveg kezelői kiképzés folytatásaként - ezúttal a lövegparancsnoki felkészítésen vettek részt, amely során a szakmai tudást ezúttal is a Bundeswehr Weiden-ben települő 131. tüzérosztály kiképzői adták át magyar kollégáiknak.

A kiképzést - a már megszokott szigorú járványügyi rendszabályok betartása mellett - magyar-német szaktolmácsok bevonásával hajtották végre. A közel negyedéves felkészítés során a katonák elsajátították a PzH2000 lövegparancsnoki teendőket, begyakorolták az előrevonás, a tüzelőállás-körlet foglalás és -berendezés, valamint a tűzfeladatok végrehajtása során alkalmazott eljárásrendeket. A parancsnoki teendők mellett tovább mélyítették a technikai ismereteiket, ennek során a kiképzők segítségével számos hasznos technikai fogást, fortélyt tanulhattak meg.

A felkészítés záró mozzanata és az elsajátított ismeretek ellenőrzése március második felében a Grafenwöhr-i gyakorlótéren volt. A résztvevők a vizsgalövészet részeként egy nem szokványos, ugyanakkor nagyon látványos, közvetlen irányzású tűzfeladatot hajtottak végre.

Lövegpk_szakkiképzés (4)

A vizsgafeladatok megkezdését és az éleslövészetet az MH Katonai Összekötő Iroda Németország irodavezetője, Csombók János ezredes a helyszínen tekintette meg. A lövészet befejezésével megköszönte a kiképzők és a kiképzendők példaértékű tevékenységét, majd a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője nevében elismeréseket adott át a német kiképzőknek. 

A Magyar Honvédség tüzéreinek németországi kiképzése ezzel nem ért véget, áprilisában folytatódik a szakaszparancsnokok felkészítésével. Ezt a tanfolyamot a Bundeswehr Idar-Oberstein-ban települő tüzér csapatiskola kiképzői hajtják majd végre.