Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a véres pakisztáni dráma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 31. 6:15

A pakisztáni kommandósok leverték Lahorban az ottani rendőrakadémia ellen indított hétfői fegyveres támadást, amely során tucatnyi kadét és terrorista vesztette életét. Az akció befejeződött, négy terrorista meghalt, hármat letartóztattak. A hivatalos közlések szerint a hallgatók közül nyolcan estek el, 89-en megsebesültek.

Az álarcos merénylők majdnem kilenc órán át tomboltak az intézményben, majd a rendőrség végső rohamakor hárman közülük felrobbantották magukat. Tíz túszuk kiszabadult. A belügyminisztérium “az országot destabilizáló" iszlám szélsőségeseket tette felelőssé a rajtaütésért, de konkrét neveket nem említettek.

A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el a Lahor központjától néhány kilométerre keletre lévő oktatási intézmény körzetében, ahol reggel robbant ki a heves tűzpárbaj az épületbe behatoló lévő fegyveresek és a nagy erőkkel kivonult biztonsági erők között.

Egy kormányforrás délután arról számolt be, hogy 8-10 fegyveres elbarikádozta magát az épület legfelső emeletén, és körülbelül 35 rendőrt tart fogva. Korábbi hírek még arról szóltak, hogy legkevesebb huszonhatan haltak meg és több mint kilencvenen megsebesültek, de a veszteségmérleg nem végleges, s félő, hogy a halottak száma eléri az ötven-hatvanat is.

A fegyveresek állítólag magukat rendőröknek álcázva jutottak be a manavani rendőrakadémiára, majd lövöldözni kezdtek automata fegyvereikből, és kézigránátokat hajítottak az ott tartózkodók közé. Egyes hírek szerint a terroristák egy páncélozott csapatszállító járművel hatoltak be az iskola területére. A jól szervezett terrorakció elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett.

CímkékNATO