Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezet az íróasztal felső fiókjában

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 30. 14:52

Nyolc hetes intenzív felkészítés ér véget ezen a héten az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljnál. A tűzszerész katonák közül tizenöten az elmúlt két hónapban az improvizált robbanótestek (IED) hatástalanító tanfolyamán vettek részt.

Ezen a héten az alakulat újpesti hadikikötőjében tartják az IED hatástalanító tanfolyam gyakorlati záróvizsgáit. Horváth Csaba százados, a zászlóalj kiképző részlegének tisztje, a tanfolyam vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy a résztvevők az első héten a legalapvetőbb ismereteket sajátították el, még tantermi körülmények között.

A szabályozók átismétlése mellett ekkor többek között térképészeti és eszközismeret órákat is szerveztek számukra.

Az eszközismereti foglalkozások során az alakulathoz közelmúltban érkezett és rendszerbe állított új eszközök kezelésének elsajátítása volt a legfontosabb feladat. Így a tanfolyamon részt vevő tűzszerészek tanulmányozták a horogkötél-készlet kezelését, valamint a manipulátor-kar és a diszrupter használatát is. Előbbivel a tűzszerész nagyobb távolságról és biztonságosabban tud dolgozni, míg utóbbi segítségével, nagy erejű vízsugár kilövésével lehet megsemmisíteni egy megtalált, veszélyes improvizált robbanószerkezetet. Emellett az alakulatnál rendszeresített röntgen és endoszkóp készlet használatát is elsajátították a tanfolyam résztvevői – mondta Horváth Csaba százados.

Az IED hatástalanító tanfolyamon külön hangsúlyt fordítottak a tűzszerész robot kezelésének elsajátítására. Hiszen a távirányítású, lánctalpas gépezet használatával lehet a legbiztonságosabban elvégezni egy-egy improvizált robbanószerkezet hatástalanítását. Jelenleg a tűzszerész és hadihajós zászlóaljnál egy TELEMAX típusú robot használható a kiképzésre. Hiszen a Magyar Honvédség rendszerében lévő másik robot az Afganisztánban szolgáló tűzszerészek munkáját segíti.

Természetesen a tűzszerész védőfelszerelések használatának gyakorlása is szerepelt a kurzus tematikájában – árulta el Horváth százados, hozzátéve: a résztvevőknek az EOD–9-es típusú nehéz tűzszerész védőruha, valamint az LDE típusú könnyű védőruha felvételét és használatát tanították meg. A helyszínelési ismeretek tárgykörében pedig a robbanószerkezet hatástalanítása, vagy megsemmisítése utáni teendőket mutatták be a kiképzők a hallgatóknak.

A kiképzők egyébként valamennyien külföldi, speciális IED tanfolyamokat végeztek el – elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, illetve Angliában. A tanfolyam hallhatói pedig azok a tűzszerész katonák lehettek, akik legalább harmadosztályú vizsgával rendelkeznek, illetve vagy voltak már valamelyik misszióban, vagy éppen most készülnek külszolgálatra. Az alakulat katonái közül jelenleg egy tűzszerész alegység teljesít szolgálatot az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoportban. Hamarosan azonban új feladatot is kapnak, hiszen a stratégiai légiszállító program keretében az MH Pápa Bázisrepülőtérre települő C–17-es szállítógépek, és természetesen a légibázis tűzszerész biztosítását is nekik kell majd ellátniuk.

Horváth Csaba százados elmondta azt is, hogy az IED hatástalanító tanfolyam résztvevői a kurzus utolsó két hetében már gyakorlati feladatokat oldottak meg. És a vizsgájuk is hasonló, komplex feladatból áll.

Az elképzelt szituáció szerint bejelentés érkezik a tűzszerészekhez, hogy egy épületben, az egyik helyiségben található íróasztal felső fiókjában vélhetően improvizált robbanószerkezetet helyeztek el.

A tanfolyam résztvevőiből kijelölt négy tagú csoportoknak ezt a szerkezetet kell hatástalanítaniuk. A csoport egy parancsnokból, két beosztott tűzszerészből, illetve egy robotkezelőből áll. A parancsnok irányításával a kezelő beirányítja a robotot az épületbe és átvizsgálja az objektumot. Természetesen a lánctalpas eszköz minden mozdulatát nyomon követik a kezelőegység kijelzőjén.

Közben a parancsnok – EOD–9-es védőruhába öltözve – az épülettől biztonságos távolságra elhelyezi a diszruptert. A megtalált robbanószerkezetet a robot segítségével kihozzák az épületből és a diszrupter elé helyezik, majd nagynyomású vízsugár segítségével az eszközt megsemmisítik.

A gyakorlati vizsga a helyszínelés szabályos végrehajtásával zárul – tudtuk meg Horváth századostól, aki elmondta azt is, hogy a tanfolyam sikeres teljesítéséről a hallgatók egy oklevelet kapnak. Ez jogosítványt ad nekik arra, hogy – természetesen egy tűzszerész járőrparancsnok vezetésével – IED hatástalanítási feladatokban közreműködjenek.

Az alakulatnál azt is tervezik – árulta el a kiképző tiszt –, hogy folytatják az IED hatástalanító tanfolyamok szervezését. Jelenleg is készítik a rajparancsnokok számára tartandó tanfolyam tematikáját. Emellett pedig a missziókba induló tűzszerészekkel is szeretnének elvégeztetni egy hasonló kurzust, mégpedig kifejezetten az ő számukra összeállított témakörökben.

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László