Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött az atlanti orosz hadgyakorlat

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 4. 6:10

Befejeződött az orosz haditengerészet gyakorlata az Atlanti-óceánon. A nagyszabűsú gyakorlat utolsó mozzanatának szereplői voltak az Orosz Légierő kijelölt repülőgépei is.

2007. december 5-én futott ki az Orosz Haditengerészet Északi Flottájának kijelölt egysége, amely közös gyakorlatot is végrehajtott még a Földközi-tengeren az Olasz Haditengerészet kijelölt hajóival. Január 21-én csatlakozott a hajórajhoz a fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva nevű rakétahordozó cirkáló, és már az Atlanti-óceánon hajtottak végre gyakorlatot.

A gyakorlat utolsó etapjának során a Kuznyecov Admirális vezette csapásmérő hajóraj az Orosz Légierő stratégiai és távolsági repülőerőinek részvételével a közös feladat-végrehajtást gyakorolta.
A közös gyakorlaton a csapásmérő hajóraj mellett két Tu–160 típusú bombázó, két Tu–95MS, nyolc Tu–22M3, négy MiG–31 típusú felderítő repülőgép, tizenkét Cy–27 típusú vadászrepülőgép, két A–50 (Mainstay) típusú rádiólokációs távolfelderítő és irányító repülőgép, valamint két Il–78 típusú tankergép vett részt. A repülések sikeres végrehajtását több mint tíz repülőtér biztosította.

Igor Hvorov altábornagy a légierő képviseletében elmondta, hogy a gyakorlat során a repülőgép-vezetők gyakorolták a felderítési feladatokat, a hajók elleni támadásokat rakétabombák alkalmazásával, légi harcot vívtak, valamint légi utántöltést hajtottak végre. Hvorov kiemelte, hogy a légi őrjáratozást az Orosz Légierő folytatni fogja a gyakorlat befejezése után is.

A gyakorlat után, amelyre méreteit tekintve a Szovjetunió felbomlása óta nem volt példa, a hajóraj a „hazavezető" irányra állt, és várhatóan a napokban behajóznak Szeveromorszkba, fő bázisukra.