Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejezték a vízellátási programot

Szöveg: Palotás Levente |  2010. március 2. 5:54

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik legfontosabb projektjét fejezte be Pol-e-Khumri egyik kerületében. A magyar katonáknak egy még 2008 nyarán elindított vízellátási programra sikerült feltenniük a pontot. Afganisztánban a legtöbb helyen a mai napig problémát jelent a lakosság vízellátása.

Sajnos a központi kormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy rövid időn belül önállóan mindenhol kiépítse a szükséges vízhálózatot. Ezért nagy szükség van az olyan támogatásokra, mint amelyet az MH PRT is nyújt ezen a területen.

Baghlan tartomány székhelyén Pol-e-Khumri-ban sincs ez másként, itt is a város több kerületében okoz gondot a tiszta vízhez történő hozzájutás. A magasabban fekvő városrészekben, – mint például a mostani projekt helyszíne (Radar Hill) – pedig még rosszabb a helyzet, még nehezebb eljuttatni a vizet a háztartásokba.

Ezért az újjáépítési csoport már két évvel ezelőtt megtette az első lépéseket, hogy elősegítse a viszonylag kis területű, de nagy népsűrűségű Radar Hill vízellátási problémáinak megszüntetését.

1595897739
 

A projekt keretében már felépült több kút, a háztartásokat ellátó csővezeték rendszer és egy víztározó is. Most az utolsó kút és egy szivattyú ház készült el, amellyel teljessé vált a terület vízlefedettsége.

Az átadási ünnepségen Vokla János alezredes, az MH PRT-7 parancsnokhelyettese és Nemes Tamás alezredes, az MH PRT-8 parancsnokhelyettese képviselte közösen a magyar kontingenst. Az esemény fontosságának megfelelően az afgán fél részéről a tartományi kormányzó helyettes is jelent volt a helyi vezetők mellett és a környék lakói közül is sokan összesereglettek még a szakadó eső ellenére is.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a helyiek megvendégelték a magyar katonákat és sorra fejezték ki köszönetüket a vízellátási projekt támogatásáért. A magyar kontingens ezzel a projekttel összesen kb. 2000 ember számára biztosította a hozzáférést az élethez alapvető tiszta ivóvízhez.

1595897739
1595897739