Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legfontosabb a megfelelő „hátország”

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. március 1. 14:36

Hamarosan megkezdi felkészülését az Afganisztánban szolgálatot teljesítő Tartományi Újjáépítési Csoport 9. váltása. A következő PRT-t az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják, a dandár mindhárom helyőrségéből (Debrecen, Hódmezővásárhely, Hajdúhadház). A felkészítést megelőzően családi találkozóra hívták a családtagokat.

A PRT-6. váltásának kiutazásakor kezdte meg a működését a dandárnál a Humánszolgáltató és Családtámogató Iroda. A kezdeti nehézségek ellenére az iroda munkatársainak és a dandár vezetőségének továbbra is eltökélt szándéka, hogy a hozzátartozóknak – amiben lehet -, segítséget nyújtanak.
Éppen ezért került sor a legutóbbi családi találkozókra. Lippai Péter ezredes, a kontingens tervezett parancsnoka február 26-án
Debrecenben, február 27-én pedig Hódmezővásárhelyen köszöntötte a megjelenteket, majd röviden tájékoztatta őket a missziós feladatvállalásról, a felmerülő nehézségekről és az afganisztáni munkakörülményekről. Úgy fogalmazott, hogy az a legfontosabb, hogy a hozzátartozók tiszta és reális képet kapjanak a helyzetről, mert ha nem látják pontosan a viszonyokat, az sok félreértésre adhat okot. Pedig egy missziós szerepvállalás során a legfontosabb a megfelelő „hátország", tehát a családi támogatás megléte.

 

Ezt követően mindkét helyőrségben pénzügyi és pszichológiai tájékoztató következett.
A szülők zavartalan informálódását segítette a rendezvény teljes időtartama alatt üzemelő játszóház, ahol a gyerekek szórakozva tölthették el a napot. Kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, filmnézéssel és különböző játékokkal kedveskedtek a kicsiknek, valamint Hódmezővásárhelyen a csapatmúzeummal ismerkedhettek meg.

A debreceni laktanyában Koroknai Árpád műsora zárta az estét, aki részleteket adott elő többek között a Hair, István a király és a Rómeó és Júlia musicalekből. Ezen a napon a humánszolgáltató iroda farsangi mulatságot is szervezett a kicsiknek, ezért több gyerek jelmezben érkezett.