Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bekábítószerezett kalózok ellen harcoltak

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 16. 10:45

Az orosz Admiral Vinogradov tengeralattjáró-elhárító hadihajó a minap sikeresen üldözött el egy konténerszállítót megtámadó kalózhajót az ádeni öböl vizén.

Az Admiral Vinogradovon riadót rendeltek el és kiküldtek egy helikoptert is. Mire elérték a holland hajót, addigra a kalózok megpróbáltak a fedélzetre jutni. A három kisebb hajóval támadó kalózokra figyelmeztető lövéseket adtak le a helikopter fedélzetéről, amelynek következtében egyet megállítottak, míg a másik kettőt az orosz hajó legénysége foglalta el.
A hajó orvosa ellátta a tűzharc során a gellert kapott lövedékek által megsebesült kalózokat, majd mindenkit átadtak a jemeni parti őrségnek. A szóvivő elmondása szerint a kalózok nem különösebben éreztek fájdalmat a sebesülésük ellenére sem, ami arra enged következtetni, hogy valamilyen kábítószer hatása alatt lehettek.

A 163 méter hosszú, teljesen feltöltve 7900 tonnás Admiral Vinogradov (BKP 405) egy 1987-ben épített Udaloj I. osztájú tengeralattjáró-elhárító romboló, mely az orosz haditengerészet csendes-óceáni flottájához tartozik, de jelenleg a nemzetközi összefogással létrejött kalózellenes őrjáratozásban vesz részt az Ádeni-öböl partjainál.
A hajó fő fegyvere 2×4 vetőcsőből indítható RPK-3 Metel tengeralattjáró-elhárító rakéta, 8 függőleges indítóban tárolt 3K95 Kinzsal légvédelmi rakéta, 2db egycsövő 100mm-es automata ágyú, illetve 4db 30mm-es hatcsövű AK-630-as gépágyú, 2x4db 553mm-es torpedóvetőcső és két darab RBU-6000 tengeralattjáró-elhárító sorozatvető.