Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiában is hódítanak

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 16. 10:49

Napjainkban egyre több hírt hallhatunk a bombaálló járművek növekvő népszerűségéről, melynek következtében az egyes országok folyamatosan vásárolnak belőlük. Ez a vásárlási láz az 1990-es évek második felében érte el Indiát, amikor is használt, dél-afrikai Casspir járműveket vásárolt, 2001-ig összesen 165 darabot.

Sokan ez a típust tartják „az eredeti MRAP járműnek", ami még jelenleg is számos ország hadseregét erősíti (például Dél-Afrika, India, Indonézia, Namíbia, Peru).

A Casspir-t 1980-tól gyártják, így a legrégebbi darabok már több mint húszéves szolgálati idővel rendelkeznek. A jelek szerint India ismét azt fontolgatja, hogy további MRAP járműveket fog vásárolni, hiszen a kiöregedő Casspirok felújítása költséges vállalkozás lenne. A bombakészítés rohamos fejlődése is indokolja, hogy India növelje bombaálló MRAP járműveinek számát. India vásárlási szándéka azonban még nem egyértelmű, a BAE Systems szerint ugyanakkor reális esély van az újabb MRAP megrendelésekre.

Ugyanakkor olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a sikeres konstrukciónak számító RG-31-ből vásárolna India. Meg nem erősített információk szerint a BAE Systems az indiai Mahindra & Mahindra vállalattal közösen létesítene Delhiben egy gyártóközpontot, ahol a Rakshak járműveket fegyvereznék fel, valamint Axe járműveket is gyártanának. Ezeken kívül tárgyalások vannak egy RG-31-en alapuló bombaálló jármú közös fejlesztéséről is.