Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Békében is lehet háborút veszíteni”

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. április 23. 22:46

Bíró László katolikus tábori püspök egynapos látogatást tett Veszprémben, a királynék városában. Vendéglátója az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző ezred, valamint az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság vezetése volt. A vendégek délelőtt szentmisén találkoztak a helyőrségben szolgálatot teljesítő katonákkal.

Bíró Lászlót és kíséretében lévő vendégeket a két vendéglátó alakulat parancsnoka, Szűcs Pál ezredes és Kovács Sándor ezredes fogadta. Az első program a kilenc órakor kezdődő szentmise volt a laktanyában található csapatművelődési otthonban. A szertartásra a laktanyában szolgálatot teljesítő állomány mellett meghívták a helyőrségben élő nyugdíjasokat és a tartalékos katonai szervezet tagjait.

A mise bevezetőjében Bíró László püspök elmondta, hogy ez az első helyőrség, ahol a püspökké avatása óta látogatást tett. Nagy öröm számára az, hogy egy ilyen nagy hírű helyőrségben kezdheti meg püspöki szolgálatát, ahol napjainkban is két ilyen jelentős katonai szervezet van. Külön örömét fejezte ki, amiért a parancsnokok ilyen baráti viszonyban vannak egymással, hiszen ez példát mutathat a beosztott katonáiknak.

1595886338
Példabeszédében Szent Adalbertről emlékezett meg, aki kapcsolatban volt nagy királyunkkal, Szent Istvánnal, mert amikor a püspök Magyarországon tartózkodott, megbérmálta későbbi uralkodónkat. Adalbert hosszú évekig volt püspök Prágában és közben nagyon aktív közéleti tevékenységet élt, igazi integráns személyiség volt az akkori Európában. Ezt az életet váltotta fel később azzal, hogy elvonult, mert nyugalomra, csendre vágyott. “Õ mutatta meg azt, hogy ha valaki rátalál a maga csendjére, akkor képes lesz megtalálni az igazi énjét. A csend és a nyugalom az, amikor szembesülhetünk önmagunkkal, a környezetünkkel és a lét igazságaival. Ha valaki ezt nem tudja megtenni, zűrzavar lesz körülötte. Adalbert élete mutatta meg, hogy kell megteremteni az egyensúlyát a közéletiségnek és a magánynak és példáját adta annak, hogy az ember képes megszólítani másokat azzal, amit magában hordoz", mondta Bíró László.

“Egy alkalommal Benedek pápa politikusok előtt beszélt. Feltették neki a kérdést, hogy ma Európában mi a feladatunk. A pápa a következőkben foglalta ezt össze: elsősorban ragaszkodni a morális és kulturális hagyományainkhoz. Lehet vitatkozni Isten létéről vagy nemlétéről, de a hagyományos erkölcsi értékekhez ragaszkodnunk kell", fogalmazott Bíró László, aki azért is örül annak, hogy tábori püspök lehet, mert a katonai fegyelem belső erkölcsi tartást ad a katonai szolgálatot vállaló embereknek. “A másik nagyon fontos feladatunk az élethez való ragaszkodás erősítése. A jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy tudjunk örülni az életnek. Nem szabad engedni annak, hogy az életmód romlásával az élethez való ragaszkodás a háttérbe szoruljon", jelentette ki.

1595886339
A szentmisét követően a két parancsnok ismertetőjében bemutatta szervezeteik felépítését, feladataikat és napi tevékenységüket. A kérdések helyett csak egy megjegyzés hangzott el a püspök részéről: „Olyan volt ez, mintha az ABC-t egy óra alatt kellett volna megtanulnunk!" Az elhangzottakkal kapcsolatos véleményében hangsúlyt adott annak, hogy a lakossághoz nagyon kevés információ jut el a honvédségről, feladataikról és a tevékenységükről. Szűcs ezredes erre úgy reagált, hogy sajnos ez egy örökség része, mert a rendszerváltásig a honvédségnél a sajtó előtt nagyon sok mindent tabuként kezeltek. Napjainkra azonban egyre több olyan nyitott rendezvény van, ahol a katonák megmutatják magukat a civil lakosságnak.

A következő programhelyszín a műveleti központ bemutatása volt. A központ munkájáról a vendégek úgy nyilatkoztak, hogy ezt a szervezettséget és ezt a csapatmunkát másoknak is látniuk kell, ezért célszerűnek tartanának, hogy egy hasonló program keretében a tábori lelkészek is megismerkedjenek az itteni munkával.

Az ebédet követően a püspök állománygyűlésen találkozott az alakulatnál szolgálatot teljesítőkkel. Beszédében kiemelte, hogy egyre inkább egy ellaposodott világban élünk. A tábori lelkészek egy másik dimenzió képviselői, akik a másik horizont felé tekintenek. Ezért az itt szolgálatot teljesítő papok abban tudnak segítséget nyújtani, hogy kibővítik a katonák látószögét, éberen tartják a test, a szellem és a hit egységét. A következőkkel fejezte be bemutatkozását: „Azt szoktam kérni a hívőktől, hogy az életben három szót soha ne felejtsenek el: ezek a kérem, a köszönöm és a szeretet!"

A vendégek az állománygyűlést követően a veszprémi toborzó iroda életével ismerkedtek meg. A parancsnok, Kovács Sándor ezredes kísérte Bíró László püspököt és mutatta be az iroda munkáját, a toborzástól az érdekvédelmi tevékenységig. Különösen az utóbbi munka jelent nagy leterheltséget az iroda számára, mert csak Veszprém megyében több mint kétezer nyugdíjas van, akiknek dolgaival két tiszthelyettes tud foglalkozni. A toborzó munka nagyon sok utánajárást és időt igényel. Ez egy olyan szolgáltató egység, ahova ha négy órakor jön be egy érdeklődő, akkor az ott lévőknek nincs záróra, a vendéggel kell foglalkozniuk, és a hétvégi kitelepülések is rendszeresek.

1595886339
A látogatás a veszprémi várban lévő érseki palotában zárult. A vendégeket Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek fogadta és kísérte fel a konferenciaterembe. A két vezető tiszteletes régi ismerősként üdvözölte egymást. A Veszprémbe települt alakulatnál katolikus tábori lelkészi szolgálatot ellátó Szécsi Ferenc plébános felvetette: helyet szeretnének kapni ahhoz, hogy a helyőrségben szolgáló katonák és hozzátartozóiknak legyen egy templomuk, ahol vallási rendezvényeket méltó módon meg lehetne tartani. A várban lévő piarista templomot találnák erre alkalmasnak, ahol miséket, keresztelőket, esküvőket lehetne tartani. Ökumenikus funkcióban szeretnének a templomot a jövőben használni, mert ma már több olyan templom van a hazánkban, amelyeket a katolikusok és a protestánsok közösen használnak. Hangsúlyozták, hogy a használat csak időszakos lenne, mert a jelenlegi érdeklődést figyelembe véve, ez havi néhány rendezvényt jelentene. Konkrétan május hónapban két keresztelőt szeretnének tartani. A templom lehetne egy kiinduló pontja a Hívő Katonák Egyesülete szerveződésnek és egyfajta mintául szolgálhatna a többi helyőrség számára is.

Az érsek az ötletet jónak tartotta, de elmondta, hogy ez a templom nem tartozik az érsekség hatáskörébe. Ígéretet tett arra, hogy az érseki hivatal segít a templom jogi helyzetének a tisztázásában és megindítják az erre irányuló tevékenységhez az engedélyek beszerzését. Örül annak, hogy régi kedves ismerőse került a katolikus tábori püspöki székbe, mert biztos abban, hogy Bíró László olyan intelligenciával és empátiájával rendelkezik, ami nagymértékben segítheti a katonákhoz való közeledést és azok problémáinak megértését. Elmondta, hogy a Tömböl tábornok kinevezésekor gratulált az új vezérkari főnöknek és a levelében a következőket írta: „Mi, egyenruhások egy célt szolgálunk: Önök védik az ország békéjét, mi védjük az ország erkölcsét. Mert a békében is lehet háborút veszíteni, ha elveszítjük az erkölcseinket!"

A vendégek a továbbiakban az érseki palotával, annak történetével ismerkedhettek meg, természetesen az érsek úr idegenvezetésével.