Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béketárgyalásokba kezdhet a FARC és a kolumbiai kormány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 28. 19:21

Béketárgyalásokba kezd a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet és a kolumbiai kormány a Telesur latin-amerikai televízió értesülései szerint. A televízió szerint a kormány és a gerillák erről kubai találkozójukon állapodtak meg.

Francisco Santos korábbi kolumbiai alelnök – Juan Manuel Santos jelenlegi elnök unokatestvére – azt mondta augusztus 27-én hétfőn, hogy a tárgyalások hamarosan megkezdődnek. „Santos elnök az elkövetkezendő napokban be fogja jelenteni a tárgyalások megkezdését a FARC-cal, amelyek Oslóban fognak megnyílni október 5-én, majd Havannában folytatódnak" – közölte.

A kolumbiai kormány ugyanakkor tagadta a híreket.

A kormány ellen közel fél évszázada harcoló FARC a legfőbb kolumbiai gerillaszervezetnek számít: mintegy 9200 fegyverese van a különböző vidéki körzetekben. Létszáma az elmúlt 10 évben felére csökkent, miután számos katonai kudarc érte.

A béketárgyalások megindulásáról szóló találgatások hónapok óta folytak. Júniusban a bogotái kongresszus a béketárgyalások megkezdésére felhatalmazó törvényt fogadott el. Korábban a szenátus ratifikálta azt a kezdeményezést, amely a FARC vezetőinek enyhe megbüntetését irányozza elő abban az esetben, ha elismerik bűnösségüket és hajlandóak az áldozatok kárpótlására.