Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonultak Szentendrére a leendő altisztek

Szöveg: Kovács Zsuzsanna őrmester |  2012. augusztus 28. 20:35

Augusztus első napjával befejeződött a szentednrei MH Altiszti Akadémia szervezeti integrációja. A korábbi MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola oktatási tevékenységet végző szervezeti elemeinek integrációja után létrejött Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztály már meg is kezdte az immáron kétéves altisztképzést.

1595940651
Az altisztképzést az idei tanévben megkezdő négy nő és negyvenkét férfi augusztus 27-én délelőtt érkezett meg a szentendrei Görgey-laktanyába, ahol az adategyeztetést követően jogi tájékoztatót kaptak, majd aláírták a tanulmányi, más néven ösztöndíjszerződésüket.

A szükséges egészségügyi vizsgálatokat követően megkapták a katonai felszerelést, majd az újdonsült altisztjelöltek – a kiképzőik irányításával –  berendezkedtek körleteikben. A kiképzés augusztus 28-án, kedden reggel kezdődött számukra. 

Az altisztképzés első lépéseként, a mintegy három hónapos alapkiképzés alatt a leendő altisztek megismerkednek többek között az általános harcászati, valamint jogi, logisztikai ismeretekkel, továbbá elsajátítják a lőelmélet, a vegyivédelmi ismeretek és az egészségügyi ismeretek alapjait.

A fizikai erőlét fejlesztésére a kiképzés ideje alatt mindvégig nagy hangsúlyt fektetnek a kiképzők.

1595940651
Az alapkiképzést követően az altisztjelöltek lehetőséget kapnak a szakirányválasztásra. Ekkor dönthetik el, hogy milyen szakirányban (például híradó, repülőműszerész, légvédelmi, páncélos- és gépjármű-technikai) szeretnének specializálódni. Az alapokat illetően emellett lehetőségük lesz az ECDL-bizonyítvány, valamint a „B" típusú jogosítvány megszerzésére is.

A kétéves képzés végén − mint az MH Altiszti Akadémia első végzős iskolai évfolyama − az altisztjelöltek az elöljáró és családtagjaik jelenlétében ünnepélyes keretek között tesznek majd altiszti esküt.

Mind a három hónapos alapkiképzés, mind pedig az utána következő képzés alaposan próbára fogja tenni a fiatal altisztjelölteket.

Mivel kiképzőik és a későbbiekben oktatóik is minden támogatást és segítséget megadnak nekik, már csak rajtuk áll, élnek-e ezzel a lehetőséggel.

Fotók: A szerző felvételei